Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties

 • Duur4 jaar
 • Niveau4
 • CREBO25825
 • LeerwegWerken & leren (BBL)

Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties

 • Duur4 jaar
 • Niveau4
 • CREBO25825
 • LeerwegWerken & leren (BBL)

Hoe kan een duikboot onder water varen? En hoe weet de cv-ketel wat de temperatuur van het stromende water in de verwarming moet zijn? Als technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties verhelp jij storingen aan water-, gas- en luchtinstallaties.  

In het kort

Werk jij liever met je handen of met je hoofd?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Dat kan allebei, als technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties. Misschien vind je het leuk om pijpen in elkaar te draaien, gaten te boren en buizen te schuren. Ga je liever in gesprek met klanten. Of controleer je technische tekeningen om te zien of ze wel veilig zijn en aan de wet voldoen. Je kan alle kanten op en één ding is zeker: elke dag is anders.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Veilig drinkwater, de afvoer in het riool, centrale verwarming, de luchtventilatie in een sportschool en de temperatuur in een kantoorgebouw. Tijdens deze opleiding zorg jij ervoor dat installaties met gas, water en lucht veilig zijn.

Je leert van alles: van draaien tot frezen en van boren tot metaalbewerken. Je installeert, inspecteert, lost storingen op en onderhoudt leidingen. Ook leer je aan welke wetten en veiligheidseisen de installaties moeten voldoen.  

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Inspecteren van verschillende installaties
 • Ingewikkelde storingen verhelpen
 • Testen en meten

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf bestellingen plaatsen
 • Mails van klanten beantwoorden
 • Je collega's inplannen

Deze vakken krijg je

Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen werken
1dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Check dit verhaal

Student Arnold Nieuwerth vertelt over de opleiding Werktuigkundige installaties. 

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Deze locatie is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.  

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Op zo’n dag als vandaag ben je samen met je collega op pad. Achterin de bus liggen alle materialen die je vandaag nodig hebt. De eerste stop is een woonhuis, waar uit de kraan nog maar een dun straaltje water komt. Je zoekt naar de oorzaak. En je ontdekt al snel dat een van de leidingen verouderd is. Jij weet hoe je die veilig kunt vervangen.  

Daarna ga je langs bij een kantoorpand. In de ene ruimte werken mensen in t-shirt en in de andere ruimte zitten mensen te bibberen van de kou. Jij ontdekt de storing aan de centrale thermometer. En zo heb je de storing zo opgelost.

Na de lunch ga je terug naar kantoor om op je computer technische tekeningen te inspecteren. Dankzij jou kunnen mensen in een prettig klimaat werken en wonen. Van de centrale verwarming tot de riolering. Jij zorgt ervoor dat alles werkt.  

Deze skills heb je nodig

 • Je durft beslissingen te nemen
 • Je bent sociaal
 • Je hebt discipline 

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed tekenen
 • Je houdt overzicht op de kosten 
 • Je werkt in een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Leo Jacobse

Leo Jacobse

Docent installatietechniek

Ik geef al bijna 25 jaar les op Techniek College Rotterdam. Ik help je bijvoorbeeld met het ontwerpen van CV-installaties. 

Raymond Jonkman

Raymond Jonkman

Docent installatietechniek

Ik leer mijn studenten graag de nieuwste technologieën tijdens mijn lessen installatietechniek.