Cloud engineer - Expert IT systems and devices

Cloud engineer - Expert IT systems and devices

Ben je benieuwd naar cloud-ontwikkelingen?  Wil je weten hoe informatie via internet ons helpt in ons werk? Als student cloud engineering zit je met je hoofd in de digitale wolken. Zowel thuis als op je werkplek. Je ontwikkelt clouddiensten en -systemen. En je zorgt dat mensen er veilig mee kunnen werken.

In het kort

Jij zit met je hoofd in de digitale wolken

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locaties
Een Clouddienst laten samenwerken met hardware en apparaten? Dat is voor jou geen gebakken lucht. Jij bent altijd al graag met computers bezig. Je bent nieuwsgierig, kunt goed logisch nadenken en je houdt makkelijk het overzicht. Lijkt het jou leuk om te werken aan een digitale toekomst? Check dan deze opleiding. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je computerservices installeren en samen te laten werken. Via het internet. Je leert om opslag, servers, databases, netwerkfuncties te leveren via de Cloud. Ook weet je hoe je software veilig downloadt en installeert van het internet.  

Wat je in de theorielessen leert, pas je in de praktijk toe. Tijdens stage en later ook in je werk.  Zoals vragen van gebruikers beantwoorden en advies geven over veilig gebruik van een computer met Windows OS en Linux.  

Je leert samenwerken met collega’s. En je zal ook leren leidinggeven. Zo ontdek je hoe je anderen kan begeleiden en het beste in de ander naar boven te halen.  

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Bijvoorbeeld Cloud en datacenter-engineering. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Clouddiensten en -systemen ontwikkelen
 • Cloudnetwerken aanleggen 
 • Storingen verhelpen 

Dit niet (zo vaak)

 • Databases beheren
 • Apps onderhouden 
 • Apps ontwikkelen 

Deze vakken krijg je

Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen
4dagen naar school
1dag zelfstudie
16weken stage

Stage lopen

In het tweede leerjaar loop je een half jaar stage. Je gaat 4 dagen per week naar het stagebedrijf én 1 dag volg je theorielessen op school. In het derde leerjaar loop je een half jaar stage, dan ga je 5 dagen per week naar je stagebedrijf. 

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Kies jouw leslocatie

3 locaties in Rotterdam en Schiedam

Deze opleiding kun je volgen op 3 verschillende locaties in Rotterdam en Schiedam. Uiteraard zijn alle locaties makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Elke locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. Welke locatie kies jij?

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
5.2
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
58%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 3 van 5
Bekijk meer cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Met jouw diploma Expert IT systems and devices – cloud engineering werk je bij een IT-bedrijf. Of op de afdeling ICT van een organisatie.  

Collega’s of klanten komen bij jou. Jij beantwoordt vragen over hun computer, laptop en mobiele telefoons. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een digitale handleiding voor gebruikers. En zorgt ervoor dat alles veilig blijft werken in de Cloud.  

Met het behaalde diploma heb je voldoende doorgroeimogelijkheden in het bedrijfsleven. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding.  

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt zelfstandig werken
 • Je bent een aanpakker 
 • Je bent vriendelijk   

Deze niet (altijd)

 • Je kan goed leidinggeven 
 • Je vult formulieren in
 • Je bouwt applicaties

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Tip: je kan deze opleiding in 3 jaar afronden. Vraag ernaar tijdens de intake. 

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail de contactpersoon van jouw gewenste. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Ruud Saly

Ruud Saly

Docent ICT

Ga je deze opleiding doen? Dan kom je bij mij in de klas.