Cloud engineer - Expert IT systems and devices

Cloud engineer - Expert IT systems and devices

Er hangt iets in de lucht. Ben je benieuwd naar cloud- ontwikkelingen?  Wil je weten hoe informatie via internet ons helpt in ons werk? Als student cloud engineering zit je met je hoofd in de digitale wolken. Zowel thuis als op je werkplek. Je ontwikkelt clouddiensten en -systemen. En je zorgt dat mensen er veilig mee kunnen werken.

In het kort

Jij zit met je hoofd in de digitale wolken

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locaties
Jij zorgt ervoor dat de Clouddienst samenwerkt met hardware en apparaten. Je bent nieuwsgierig. En je houdt het overzicht. Je werkt vaak zelfstandig, maar je kunt ook samenwerken met collega’s. Je vindt het leuk om klanten te helpen. En je hebt technisch inzicht.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je computerservices installeren en samen te laten werken. Via het internet. Je leert om opslag, servers, databases, netwerkfuncties te leveren via de Cloud. Ook weet je hoe je software veilig downloadt en installeert van het internet.  

De lesstof voor ICT gaat over de kerntaken en werkprocessen. Wat je in de theorielessen leert, pas je in de praktijk toe. Tijdens stage en later ook in je werk.  Zoals vragen van gebruikers beantwoorden. En advies geven over veilig gebruik van een computer met Windows OS en Linux.  

Je leert samenwerken met collega’s. En je zal ook leren leidinggeven. Zo ontdek je hoe je anderen kan begeleiden door in gesprek te gaan. En het beste in de ander naar boven te halen.  

Dit ga je doen

 • Clouddiensten en -systemen ontwikkelen
 • Cloudnetwerken aanleggen 
 • Storingen verhelpen 
 • Gebruikers veilig laten werken in de Cloud  

Dit niet (zo vaak)

 • Databases beheren
 • Apps onderhouden 
 • Apps ontwikkelen 

Vakken tijdens je opleiding

Op school krijg je les in verschillende vakken. Tijdens je opleiding krijg je kerntaken die je oefent, oefent en nog meer oefent. Je kiest ook keuzedelen om je te verdiepen of te verbreden in een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld Cloud en datacenter-engineering. 

Vakken die je krijgt zijn: 

Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen
4lesdagen naar school
1dag zelfstudie
16weken stage

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage loop je bij een erkend leerbedrijf. Zo’n leerbedrijf zorgt er voor dat je een werkbegeleider krijgt. Ook zorgt en leerbedrijf dat de plek veilig is om te werken. 

In het tweede leerjaar loop je een half jaar 4 dagen per week stage. En je volgt 1 dag theorielessen op school. In het derde leerjaar loop je een half jaar 5 dagen per week stage. 

Dit is jouw leslocatie

4 locaties

Prins Alexanderlaan 55 
De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.  

Jan Lighthartstraat 250
Deze locatie is gelegen vlakbij Zuidplein en daardoor goed bereikbaar met bus en metro. Je fiets of scooter kun je in een fietsenstalling zetten. De locatie heeft een kantine waar je tijdens de pauze iets kunt eten en drinken. 

Sportlaan 15, Spijkenisse 
Deze mooie kleine locatie in Spijkenisse is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is een fietsenstalling voor je fiets of scooter. En in de kantine klets je lekker bij met je klasgenoten.  

Schiedamseweg 245, Schiedam
De locatie Schiedamseweg is goed bereikbaar met bus 51, tram 21 en 24 en metro. Op het schoolplein kun je je fiets of scooter parkeren. De locatie heeft een kantine waar je pauze kunt houden en wat te eten en drinken kunt kopen. Verder is de locatie rolstoeltoegankelijk. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 3 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Dit is een nieuwe opleiding. Deze opleiding is op verzoek van onderwijs en bedrijfsleven opgezet om goed aan te sluiten op wat de arbeidsmarkt nodig heeft. 

Beroepen na de opleiding

Met jouw diploma Expert IT systems and devices – cloud engineering werk je bij een IT-bedrijf. Of op de afdeling ICT van een organisatie.  

Collega’s of klanten komen bij jou. Jij beantwoordt vragen over hun computer, laptop en mobiele telefoons. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een digitale handleiding voor gebruikers. En zorgt ervoor dat alles veilig blijft werken in de Cloud.  

Met het behaalde diploma heb je voldoende doorgroeimogelijkheden in het bedrijfsleven. Je kunt ook doorleren op een hbo-opleiding.  

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt zelfstandig werken
 • Je bent een aanpakker 
 • Je hebt al wat basiskennis over de Cloud
 • Je bent vriendelijk   

Deze niet (altijd)

 • Je kan goed leidinggeven 
 • Je vult formulieren in

Handige informatie

De opleiding duurt 3 á 4 jaar. Ga je snel en met succes door je opleiding? Dan kan je de opleiding misschien zelfs in 3 jaar afronden.  

Deze opleiding kan in principe op elke IT-locatie gegeven kan worden. Bij de start van het schooljaar hoor je bij welke locatie – soms op meerdere plekken – de opleiding gegeven zal worden. Natuurlijk krijg je dit bericht op tijd.  

Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail de contactpersoon van jouw gewenste. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Bert Keemink

Bert Keemink

Docent ICT

Ga je deze opleiding doen op de Jan Ligthartstraat? Dan kom je bij mij in de klas.

Daniël Sebhatu

Daniël Sebhatu

Docent ICT

Ga je deze opleiding doen? Dan kom je bij mij in de klas.

Ruud Saly

Ruud Saly

Docent ICT

Ga je deze opleiding doen? Dan kom je bij mij in de klas.

Wijnand Renden

Wijnand Renden

Docent ICT

Ga je deze opleiding doen? Dan kom je misschien wel bij mij in de klas.