Expert IT systems and devices

Expert IT systems and devices

Ben je benieuwd naar technologische ontwikkelingen? En wil je weten hoe computers en applicaties werken? Zowel thuis als op je werkplek. Jij bent de spin in het web bij organisaties met een eigen servicedesk of ICT-afdeling. Storing? Jij lost het op.   

In het kort

Jij bent de slimme held van de IT

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij zorgt ervoor dat de IT-infrastructuur en de bijbehorende apparaten, zoals printers en smartboards goed werken. Je bent geduldig. En voelt goed aan wat er eerst moet gebeuren. Je werkt vaak zelfstandig, maar je kunt ook samenwerken met collega’s. Je vindt het leuk om klanten te helpen. En je hebt technisch inzicht.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je via internet computerservices te installeren en samen te laten werken. Je leert om opslag, servers, databases, netwerkfuncties te leveren via de Cloud. Ook weet je hoe je software veilig downloadt en installeert van het internet.  

De lesstof voor ICT gaat over de kerntaken en werkprocessen. Wat je in de theorielessen leert, pas je in de praktijk toe. Tijdens stage en later ook in je werk.  Zoals vragen van gebruikers beantwoorden. En advies geven over veilig gebruik van een computer met Windows OS en Linux.  

Dit ga je doen

 • Hardware en apparaten installeren
 • Netwerken aanleggen
 • Storingen verhelpen
 • Adviseren van gebruikers  

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf veiligheidsadvies geven aan de klant
 • Databases beheren
 • Apps onderhouden

Vakken tijdens je opeliding

Op school krijg je les in verschillende vakken. Tijdens je opleiding krijg je kerntaken die je oefent, oefent en nog eens oefent. Je kiest ook keuzedelen om je te verdiepen of te verbreden in een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld cloud en datacenter engineering. 

Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen
4lesdagen naar school
1dag zelfstudie
16weken stage

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage loop je bij een erkend leerbedrijf. Zo’n leerbedrijf zorgt er voor dat je een werkbegeleider krijgt. Ook zorgt en leerbedrijf dat de plek veilig is om te werken. 

In het tweede leerjaar loop je een half jaar 4 dagen per week én 1 dag volg je theorielessen op school. In het derde leerjaar loop je een half jaar 5 dagen per week stage.   

Dit is jouw leslocatie

4 locaties

Prins Alexanderlaan 55 
De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.  

Jan Lighthartstraat 250
Deze locatie is gelegen vlakbij Zuidplein en daardoor goed bereikbaar met bus en metro. Je fiets of scooter kun je in een fietsenstalling zetten. De locatie heeft een kantine waar je tijdens de pauze iets kunt eten en drinken. 

Sportlaan 15, Spijkenisse  
Deze mooie kleine locatie in Spijkenisse is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is een fietsenstalling voor je fiets of scooter. En in de kantine klets je lekker bij met je klasgenoten.  

Schiedamseweg 245, Schiedam
De locatie Schiedamseweg is goed bereikbaar met bus 51 en tram 21 en 24 en metro. Op het schoolplein kun je je fiets of scooter parkeren. De locatie heeft een kantine waar je pauze kunt houden en wat te eten en drinken kunt kopen. Verder is de locatie rolstoeltoegankelijk. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 3 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Met jouw diploma Expert IT systems and devices werk je bij een IT-bedrijf. Of op de afdeling ICT van een organisatie.  

Collega’s of klanten komen bij jou. Jij beantwoordt vragen over hun computer, laptop en mobiele telefoons. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een digitale handleiding voor gebruikers. En zorgt ervoor dat alles veilig blijft werken.  

Met het behaalde diploma heb je voldoende doorgroeimogelijkheden in het bedrijfsleven. Je kunt ook doorleren op een hbo-opleiding.  

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt zelfstandig werken
 • Je bent creatief 
 • Je bent nieuwsgierig
 • Je bent vriendelijk   

Deze niet (altijd)

 • Je kan goed leidinggeven
 • Je vult formulieren in 

Handige informatie

De opleiding  Medewerker ICT support volg je op niveau 4. Deze opleiding duurt 3 jaar.  

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail de contactpersoon van jouw gewenste locatie. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Bert Keemink

Bert Keemink

Docent ICT

Ga je deze opleiding doen op de Jan Ligthartstraat? Dan kom je bij mij in de klas.

Daniël Sebhatu

Daniël Sebhatu

Docent ICT

Ga je deze opleiding doen? Dan kom je bij mij in de klas.

Ruud Saly

Ruud Saly

Docent ICT

Ga je deze opleiding doen? Dan kom je bij mij in de klas.

Wijnand Renden

Wijnand Renden

Docent ICT

Ga je deze opleiding doen? Dan kom je misschien wel bij mij in de klas.