Allround laborant

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25951
 • Leerweg
  School & stage (BOL)
 • Start
  Augustus 2024

Allround laborant

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25951
 • Leerweg
  School & stage (BOL)
 • Start
  Augustus 2024

Witte jas aan, lab-bril op en experimenteren maar. Als Allround laborant werk je in een laboratorium. Daar test je allerlei grondstoffen en producten. Verf, kaas, metaal, kleding. Noem het en jij onderzoekt het.

In het kort

Wil jij werken met monsters? (In een lab!)

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Denk je aan een laboratorium, dan denk je aan proefjes doen. Geef jou maar een kweekschaaltje, reageerbuis of microscoop, want jij wil experimenteren. Die nieuwsgierigheid komt goed van pas. Net als je oog voor detail. Jij kunt heel precies werken: zelfs thuis leg jij alles op een rij. Met deze mbo-opleiding kun jij iets betekenen voor de gezondheid en veiligheid van mensen.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Natuurlijk duik je het laboratorium in. Eerst tijdens praktijklessen en later tijdens stages. Hier werk je met voorbeelden uit de praktijk. Zo leer je hoe een voedselbesmetting tot stand komt of hoe een waterzuivering werkt.

In het basisdeel van deze opleiding leer je analyses voorbereiden en uitvoeren. Je krijgt bijvoorbeeld een monster. Dat is een piepklein stukje van het materiaal of vloeistof dat je gaat onderzoeken. Jij meet met speciale apparaten uit welke materialen het monster bestaat. In het profieldeel ga je daar nog dieper op in.

Alles wat je doet en meet, houd je bij in een labjournaal. Ook oefen je alle handelingen die je moet uitvoeren in een laboratorium. Denk aan pipetteren of oculeren. Vaktermen waar jij straks alles vanaf weet. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je volgt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Monsters onderzoeken
 • Rekenen met grammen 
 • Labjournaal bijhouden

Dit niet (zo vaak)

 • Alleen maar proefjes doen
 • In je eentje werken
 • Diepgravend onderzoek

Deze vakken krijg je

Je moet later goed kunnen rekenen als Allround laborant. Daarom is wiskunde een belangrijk vak. Net als scheikunde en biologie. Niet de makkelijkste vakken. Gelukkig kun je alles leren, zeker met een beetje hulp van onze docenten.

Scheikunde
Wiskunde
Biologie
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap

Stage lopen

De eerste 2 jaar leer je alles over het lab op school. In het derde leerjaar ga je 4-5 dagen in de week op stage, daar leer je het vak in de praktijk. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een keuringsdienst, waterzuiveringsbedrijf of een bedrijf uit de chemische industrie. 

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Ontmoet onze docent Pearl Weeks en studenten Floris en Rachel. In deze video vertellen ze over hun opleiding binnen Lab & Research. 

Dit is jouw leslocatie

Zuidplein, Rotterdam-Zuid

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Jan Ligthartstraat 250. Deze locatie is vlakbij het Zuidplein, Rotterdam-Zuid. Je bent er dus zo met de bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.  

Deze locatie heeft 12 verschillende laboratoria, waaronder een scheikundelab en een biologielab. In deze praktijklokalen vind je alle apparatuur die je nodig hebt tijdens de lessen. Ook is er een Servicepunt voor al je vragen en natuurlijk een kantine voor een lekkere lunch.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Geen werkdag gaat voorbij zonder witte jas. Het is jouw superheldencape. Als Allround laborant werk je namelijk in een laboratorium. Tegenwoordig heeft bijna elk bedrijf een eigen lab, dus kun je overal terecht: bij een producent, keuringsdienst, waterzuiveringsbedrijf of in de chemische industrie. 

Jouw werkdag begint om 08.30 uur met een teamoverleg. Je bespreekt de planning van alle analyses die gedaan moeten worden. Daarna ga jij aan de slag aan je labtafel. Met een microscoop, computer of speciaal analyse-apparaat test jij de kwaliteit van de producten en chemische stoffen. Elke test voer jij hetzelfde uit. Zo kan je de resultaten vergelijken. Schoon, netjes en veilig werken, daar sta jij om bekend.

Als Allround laborant werk je soms ook in een ploegendienst. Dat betekent dat je werkt op verschillende tijden. Je hebt dan een vroege of late dienst, of een nachtdienst.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent betrouwbaar
 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je zet door als het tegenzit

Deze niet (altijd)

 • Je rapporteert aan opdrachtgevers 
 • Je geeft leiding
 • Slordig werken 

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Tip: voor deze opleiding is het extra handig om biologie, scheikunde en wiskunde in je pakket te hebben.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Beperkt aantal plekken

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar.

Veelgestelde vragen

Margreet de Groot

Margreet de Groot

Onderwijsteamleider Lab & Research

Ik spreek studenten en bezoek lessen. En vier feest als studenten hun diploma hebben behaald. Samen zorgen we voor goed onderwijs.

Vergelijkbare opleidingen

Bekijk alle opleidingen