Allround laborant

 • Duur3 jaar
 • Niveau3
 • CREBO25044
 • LeerwegSchool & stage (BOL)

Allround laborant

 • Duur3 jaar
 • Niveau3
 • CREBO25044
 • LeerwegSchool & stage (BOL)

Witte jas aan, lab-bril op en experimenteren maar. Als Allround laborant werk je in een laboratorium. Daar test je allerlei grondstoffen en producten. Verf, kaas, metaal, kleding. Noem het en jij onderzoekt het.

In het kort

Wil jij werken met monsters? (In een lab!)

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Denk je aan een laboratorium, dan denk je aan proefjes doen. Geef jou maar een kweekschaaltje, reageerbuis of microscoop, want jij wil experimenteren. Die nieuwsgierigheid komt goed van pas. Net als je oog voor detail. Jij kunt heel precies werken: zelfs thuis leg jij alles op een rij. Met deze mbo-opleiding kun jij iets betekenen voor de gezondheid en veiligheid van mensen.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Natuurlijk duik je het laboratorium in. Eerst tijdens praktijklessen en later tijdens stages.

In het basisdeel van deze opleiding leer je analyses voorbereiden en uitvoeren. Je krijgt bijvoorbeeld een monster. Dat is een piepklein stukje van het materiaal. Jij meet met speciale apparaten uit welke materialen het monster bestaat. In het profieldeel ga je daar nog dieper op in.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je volgt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Monsters onderzoeken
 • Tests en analyses uitvoeren
 • Apparatuur onderhouden

Dit niet (zo vaak)

 • Alleen maar proefjes doen
 • In je eentje werken
 • Rapporten schrijven

Deze vakken krijg je

Je moet later goed kunnen rekenen als Allround laborant. Daarom is wiskunde een belangrijk vak. Net als scheikunde, biologie en natuurkunde. Niet de makkelijkste vakken. Gelukkig kun je alles leren, zeker met een beetje hulp van onze docenten.

Scheikunde
Natuurkunde
Wiskunde
Biologie
Informatica
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5dagen naar school
4uur zelfstudie per week

Stage lopen

De eerste 2 jaar loop je korte stages. Je gaat 4 of 5 dagen naar school en loopt korte stages. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuis, keuringsdienst of fabriek. In het laatste jaar ga je op langere stage in een laboratorium. Hier leer je het vak in de praktijk. 

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Ontmoet onze docent Pearl Wieks en studenten Floris en Rachel. In deze video vertellen ze over hun opleiding binnen Lab & Research. 

Dit is jouw leslocatie

Zuidplein, Rotterdam-Zuid

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Jan Ligthartstraat 250. Deze locatie is vlakbij het Zuidplein, Rotterdam-Zuid. Je bent er dus zo met de bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.  

Deze locatie heeft een uitgebreid laboratorium. Diverse praktijklokalen met alle apparatuur die je nodig hebt tijdens de lessen. Ook is er een Servicepunt voor al je vragen en natuurlijk een kantine voor een lekkere lunch.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.3
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
85%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 3 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Geen werkdag gaat voorbij zonder witte jas. Het is jouw superheldencape. Als Allround laborant werk je namelijk in een laboratorium. Tegenwoordig heeft bijna elk bedrijf een eigen lab, dus kun je overal terecht: bij een producent, boerenbedrijf, ziekenhuis, keuringsdienst of waterzuiveringsbedrijf.

Jouw werkdag begint om 09.00 uur met een teamoverleg. Daarna ga jij aan de slag. Met een microscoop, computer of speciaal analyse-apparaat test jij de kwaliteit van de producten en chemische stoffen. Elke test voer jij hetzelfde uit. Zo kan je de resultaten vergelijken. Schoon, netjes en veilig werken, daar sta jij om bekend.

Als Allround laborant werk je soms ook in een ploegendienst. Dat betekent dat je werkt op verschillende tijden. Je hebt dan een vroege of late dienst, of een nachtdienst.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent betrouwbaar
 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je zet door als het tegenzit

Deze niet (altijd)

 • Je geeft uitleg over resultaten
 • Je geeft leiding
 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Tip: voor deze opleiding is het extra handig om biologie, scheikunde en wiskunde in je pakket te hebben.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Beperkt aantal plekken

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar.

Veelgestelde vragen

Techniek Info Punt

Techniek Info Punt

Techniek Info Punt

Heb je vragen? We staan voor je klaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.