Biologisch medisch analist

 • Duur4 jaar
 • Niveau4
 • CREBO25045
 • LeerwegSchool & stage (BOL)

Biologisch medisch analist

 • Duur4 jaar
 • Niveau4
 • CREBO25045
 • LeerwegSchool & stage (BOL)

Als biologisch medisch analist onderzoek je weefsel, bloed of DNA van mensen, dieren of planten. Je kijkt of er bacteriën of virussen in zitten. Of bepaalde stoffen zoals alcohol. En misschien help je wel mee met het maken van een nieuw geneesmiddel. 

In het kort

Schuilt er een onderzoeker in jou?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Sommige mensen gruwelen van bacteriën en schimmels. Jij niet. Jij wil deze juist onderzoeken. Je wil weten wat er gebeurt onder een microscoop. Netjes en nauwkeurig werken, dat kun je als de beste. En je bent supernieuwsgierig. Wie weet schuilt er wel een onderzoeker in jou. Met deze mbo-opleiding kan je iets betekenen voor de gezondheid en veiligheid van mensen.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je start deze opleiding met een breed eerste jaar. Hier maak je kennis met de biologisch medische kant. Je onderzoekt bijvoorbeeld bloedcellen en ziektekiemen. En je leert de chemisch-fysische kant kennen, denk aan benzine of verf. Aan het einde van dit jaar kies jij welke opleiding je leuker vindt: Biologisch medisch analist of Chemisch-fysisch analist. 

De opleiding bestaat uit een basisdeel en een profieldeel. In het basisdeel leer je analyses voorbereiden en uitvoeren. Zo krijg je bijvoorbeeld een opdracht om te onderzoeken hoe het enzym amylase werkt. Dat is een emzym dat in het speeksel zit en zetmeel in brood kan afbreken. In je profieldelen ga je hier dieper op in. Ook leer je je werkplek en apparatuur te onderhouden.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding.  Je kunt kiezen uit: biotechnologie, klinische chemie of microbiologie. 

Dit ga je doen

 • Monsters onderzoeken
 • Verslag leggen (labjournaal)
 • Tests en analyses uitvoeren

Dit niet (zo vaak)

 • Alleen maar onderzoeken
 • Rapporten schrijven
 • Sporen onderzoeken na een misdrijf

Deze vakken krijg je

In het laboratorium moet je veel rekenen, daarom is wiskunde een belangrijk vak. Net als scheikunde en biologie. Heb je deze vakken op de middelbare school gehad, dan weet je zeker dat je deze opleiding leuk vindt. Vind je de vakken moeilijk, dat kan. Gelukkig kun je alles leren, zeker met hulp van onze enthousiaste docenten.  

Scheikunde
Natuurkunde
Wiskunde
Biologie
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5dagen naar school
5stagedagen in jaar 4
20uur zelfstudie per week

Stage lopen

Minimaal 20% van je studie bestaat uit stage. De meeste uren loop je in het vierde jaar. Je loopt stage in bijvoorbeeld een laboratorium, ziekenhuis of keuringsdienst. Hier leer je hoe het er in de praktijk aan toe gaat.  

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl. Je studieloopbaanbegeleider helpt je bij het vinden van een geschikte stageplaats. 

Dit is jouw leslocatie

Zuidplein, Rotterdam-Zuid

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Jan Ligthartstraat 250. Deze locatie is vlakbij het Zuidplein, Rotterdam-Zuid. Je bent er dus zo met de bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.  

Deze locatie heeft een uitgebreid laboratorium. Diverse praktijklokalen met alle apparatuur die je nodig hebt tijdens de lessen. Ook is er een Servicepunt voor al je vragen en natuurlijk een kantine voor een lekkere lunch.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.4
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
66%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 3 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Jouw werk als analist is gevarieerd en heel belangrijk. Geen dag is hetzelfde. Zo ben je dagelijks in de weer met het afnemen van monsters bij mensen (of dieren) en onderzoek je dit samen met je team in het laboratorium.

Daarbij kijk je naar bijvoorbeeld ziektekiemen, bloedcellen en allerlei chemische stoffen die in het lichaam zitten. Met de uitslagen van je onderzoek gaat de arts een diagnose stellen of de patiënt behandelen. Belangrijk dus dat je precies en nauwkeurig kunt werken.

Je kunt later aan de slag bij een ziekenhuis, bloedbank, universiteit of bij een bedrijf die producten biomedisch onderzoekt. Omdat het beroep ook een microbiologische kant heeft, kun je ook werk vinden bij bijvoorbeeld bedrijven die een microbiologisch laboratorium hebben, zoals levens- of geneesmiddelenbedrijven. 

Deze skills heb je nodig

 • Je bent precies en netjes
 • Je kunt werken met deadlines
 • Je vindt het leuk om te onderzoeken

Deze niet (altijd)

 • Je geeft uitleg over resultaten
 • Nieuwe stoffen ontwikkelen
 • Experimenten doen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Tip: voor deze opleiding is het extra handig om biologie, scheikunde en wiskunde in je pakket te hebben.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Margreet de Groot

Margreet de Groot

Onderwijsteamleider Lab & Research

Ik spreek studenten en bezoek lessen. En vier feest als studenten hun diploma hebben behaald. Samen zorgen we voor goed onderwijs.