Biologisch medisch analist

 • Duur
  4 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25953
 • Leerweg
  School & stage (BOL)
 • Start
  Augustus 2024

Biologisch medisch analist

 • Duur
  4 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25953
 • Leerweg
  School & stage (BOL)
 • Start
  Augustus 2024

Als Biologisch medisch analist onderzoek je weefsel, bloed of DNA van mensen, dieren of planten. Je kijkt of er bacteriën of virussen in zitten. Of je voert tests, metingen en analyses uit. En misschien help je wel mee met het maken van een nieuw geneesmiddel. 

"Ik heb onderzoeken altijd al heel interessant gevonden"

Scato, student Biologisch medisch analist
In het kort

Schuilt er een onderzoeker in jou?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Sommige mensen gruwelen van bacteriën en schimmels. Jij niet. Jij wil deze juist onderzoeken. Je wil weten wat er gebeurt onder een microscoop. Netjes en nauwkeurig werken, dat kun je als de beste. En je bent supernieuwsgierig. Wie weet schuilt er wel een onderzoeker in jou. Met deze mbo-opleiding kan je iets betekenen voor mens, dier en milieu.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je start deze opleiding met een breed eerste jaar. Hier maak je kennis met de biologisch medische kant. Je onderzoekt bijvoorbeeld bloedcellen en ziektekiemen. En je leert de chemisch-fysische kant kennen, denk aan benzine of verf. Aan het einde van dit jaar kies jij welke opleiding je leuker vindt: Biologisch medisch analist of Chemisch-fysisch analist. 

De opleiding bestaat uit een basisdeel en een profieldeel. In het basisdeel leer je analyses voorbereiden en uitvoeren. Zo krijg je bijvoorbeeld een opdracht om te onderzoeken hoe het enzym amylase werkt. Dat is een enzym dat in het speeksel zit en zetmeel in brood kan afbreken. In je profieldelen ga je hier dieper op in. Ook leer je je werkplek en apparatuur te onderhouden.

Tijdens de opleiding volg je drie keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding.  

Dit ga je doen

 • Rapporteren over je analyses
 • Verslag leggen (labjournaal)
 • Tests en analyses uitvoeren

Dit niet (zo vaak)

 • Alleen maar dezelfde handelingen uitvoeren
 • Monsters nemen in de praktijk
 • Sporen onderzoeken na een misdrijf

Deze vakken krijg je

In het laboratorium moet je veel rekenen, daarom is wiskunde een belangrijk vak. Net als scheikunde en biologie. Niet de makkelijkste vakken. Gelukkig kun je alles leren, zeker met een beetje hulp van onze docenten.

Scheikunde
Wiskunde
Biologie
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap

Stage lopen

De eerste 3 jaar leer je alles over het lab op school. In het vierde leerjaar ga je 4-5 dagen in de week op stage, daar leer je het vak in de praktijk. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen in het laboratorium van een ziekenhuis of bij een producent van levensmiddelen. 

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl. Je studieloopbaanbegeleider helpt je bij het vinden van een geschikte stageplaats. 

Check dit verhaal

Docent en studenten van Techniek College Rotterdam aan het woord over de opleiding Biologisch Medisch Analist.

Dit is jouw leslocatie

Zuidplein, Rotterdam-Zuid

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Jan Ligthartstraat 250. Deze locatie is vlakbij het Zuidplein, Rotterdam-Zuid. Je bent er dus zo met de bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.  

Deze locatie heeft 12 verschillende laboratoria, waaronder een scheikundelab en een biologielab. In deze praktijklokalen vind je alle apparatuur die je nodig hebt tijdens de lessen. Ook is er een Servicepunt voor al je vragen en natuurlijk een kantine voor een lekkere lunch.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Jouw werk als analist is gevarieerd en heel belangrijk. Geen dag is hetzelfde. Zo ben je dagelijks in de weer met het testen en analyseren van monsters van mensen, dieren en levensmiddelen. Je onderzoekt deze monsters samen met je team in het laboratorium. 

Daarbij kijk je naar bijvoorbeeld ziektekiemen, bloedcellen en allerlei chemische afvalstoffen. Met de uitslagen van je onderzoek bepaalt de arts, importeur of kwaliteitsmedewerker wat er met jouw bevindingen wordt gedaan. Een patiënt behandelen bijvoorbeeld of een batch met melkpoeder terugsturen. Belangrijk dus dat je precies en nauwkeurig kunt werken.

Je kunt later aan de slag in een laboratorium van een ziekenhuis, bloedbank, universiteit of bij een bedrijf die producten biomedisch onderzoekt. Als je de richting micriobiologie kiest, kun je ook werk vinden bij bedrijven in de levensmiddelenindsutrie of geneesmiddelensector.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent precies en netjes
 • Je kunt werken met deadlines
 • Je vindt het leuk om te onderzoeken

Deze niet (altijd)

 • Je geeft uitleg over resultaten
 • Nieuwe stoffen ontwikkelen
 • Experimenten doen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Tip: voor deze opleiding is het extra handig om biologie, scheikunde en wiskunde in je pakket te hebben.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat kost een bol-opleiding?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Margreet de Groot

Margreet de Groot

Onderwijsteamleider Lab & Research

Ik spreek studenten en bezoek lessen. En vier feest als studenten hun diploma hebben behaald. Samen zorgen we voor goed onderwijs.

Vergelijkbare opleidingen

Bekijk alle opleidingen