Biologisch medisch analist
- Duur4 jaar
- Niveau4
- CREBO25045
- LeerwegSchool & stage (BOL)
- Locatie
Biologisch medisch analist
- Duur4 jaar
- Niveau4
- CREBO25045
- LeerwegSchool & stage (BOL)
- Locatie
Als biologisch medisch analist onderzoek je weefsel, bloed of DNA van mensen, dieren of planten. Je kijkt of er bacteriën of virussen in zitten. Of bepaalde stoffen zoals alcohol. En misschien help je wel mee met het maken van een nieuw geneesmiddel.
Schuilt er een onderzoeker in jou?
Wat leer je tijdens de opleiding?
Je start deze opleiding met een breed eerste jaar. Hier maak je kennis met de biologisch medische kant. Je onderzoekt bijvoorbeeld bloedcellen en ziektekiemen. En je leert de chemisch-fysische kant kennen, denk aan benzine of verf. Aan het einde van dit jaar kies jij welke opleiding je leuker vindt: Biologisch medisch analist of Chemisch-fysisch analist.
De opleiding bestaat uit een basisdeel en een profieldeel. In het basisdeel leer je analyses voorbereiden en uitvoeren. Zo krijg je bijvoorbeeld een opdracht om te onderzoeken hoe het enzym amylase werkt. Dat is een emzym dat in het speeksel zit en zetmeel in brood kan afbreken. In je profieldelen ga je hier dieper op in. Ook leer je je werkplek en apparatuur te onderhouden.
Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. Je kunt kiezen uit: biotechnologie, klinische chemie of microbiologie.
Dit ga je doen
- Monsters onderzoeken
- Verslag leggen (labjournaal)
- Tests en analyses uitvoeren
Dit niet (zo vaak)
- Alleen maar onderzoeken
- Rapporten schrijven
- Sporen onderzoeken na een misdrijf
Deze vakken krijg je
In het laboratorium moet je veel rekenen, daarom is wiskunde een belangrijk vak. Net als scheikunde en biologie. Heb je deze vakken op de middelbare school gehad, dan weet je zeker dat je deze opleiding leuk vindt. Vind je de vakken moeilijk, dat kan. Gelukkig kun je alles leren, zeker met hulp van onze enthousiaste docenten.
Stage lopen
Minimaal 20% van je studie bestaat uit stage. De meeste uren loop je in het vierde jaar. Je loopt stage in bijvoorbeeld een laboratorium, ziekenhuis of keuringsdienst. Hier leer je hoe het er in de praktijk aan toe gaat.
Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl. Je studieloopbaanbegeleider helpt je bij het vinden van een geschikte stageplaats.
Dit is jouw leslocatie
Zuidplein, Rotterdam-Zuid
De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Jan Ligthartstraat 250. Deze locatie is vlakbij het Zuidplein, Rotterdam-Zuid. Je bent er dus zo met de bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.
Deze locatie heeft een uitgebreid laboratorium. Diverse praktijklokalen met alle apparatuur die je nodig hebt tijdens de lessen. Ook is er een Servicepunt voor al je vragen en natuurlijk een kantine voor een lekkere lunch.
Beroepen na de opleiding
Jouw werk als analist is gevarieerd en heel belangrijk. Geen dag is hetzelfde. Zo ben je dagelijks in de weer met het afnemen van monsters bij mensen (of dieren) en onderzoek je dit samen met je team in het laboratorium.
Daarbij kijk je naar bijvoorbeeld ziektekiemen, bloedcellen en allerlei chemische stoffen die in het lichaam zitten. Met de uitslagen van je onderzoek gaat de arts een diagnose stellen of de patiënt behandelen. Belangrijk dus dat je precies en nauwkeurig kunt werken.
Je kunt later aan de slag bij een ziekenhuis, bloedbank, universiteit of bij een bedrijf die producten biomedisch onderzoekt. Omdat het beroep ook een microbiologische kant heeft, kun je ook werk vinden bij bijvoorbeeld bedrijven die een microbiologisch laboratorium hebben, zoals levens- of geneesmiddelenbedrijven.
Deze skills heb je nodig
- Je bent precies en netjes
- Je kunt werken met deadlines
- Je vindt het leuk om te onderzoeken
Deze niet (altijd)
- Je geeft uitleg over resultaten
- Nieuwe stoffen ontwikkelen
- Experimenten doen
Handige informatie
Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.
Tip: voor deze opleiding is het extra handig om biologie, scheikunde en wiskunde in je pakket te hebben.