Chemisch-fysisch analist

Chemisch-fysisch analist

Als chemisch-fysisch analist onderzoek je wat voor stoffen er in producten zitten. Zo controleer je voedingsmiddelen, make-up of geneesmiddelen op de kwaliteit. Zijn er geen schadelijke stoffen of bacteriën? Ook kijk je naar verbetering van producten. Of je ontwikkelt nieuwe stoffen. Je maakt gebruik van moderne technieken waarmee jij heel netjes en precies werkt.

In het kort
Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij wilt precies weten welke stoffen er in materialen zitten. En je controleert producten. Zit er in wat er in moet zitten? En juist niet wat er niet in mag zitten? Je bent breed inzetbaar. Onderzoeker in de levensmiddelenindustrie, metaalindustrie, bij keuringsdiensten en cosmeticabedrijven. Of toch bij een overheidsinstelling of laboratorium.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Het eerste jaar van deze opleiding is een breed opleidingsjaar. Je maakt in het eerste jaar kennis met het biologisch medische én met het chemisch-fysische werkveld (onderzoeken van materialen). Aan het eind van het eerste jaar kies je het werkveld dat het beste bij je past.

De opleiding bestaat uit een basisdeel en een profieldeel. In het basisdeel leer je analyses voorbereiden en uitvoeren. Zo krijg je bijvoorbeeld een opdracht om te onderzoeken hoe het enzym amylase werkt. Dat is een emzym die in het speeksel zit en zetmeel (brood) kan afbreken. Ook leer je je werkplek en apparatuur onderhouden.

In je profieldelen ga je hier dieper op in. Keuzedelen zijn: biotechnologie, klinische chemie of microbiologie. Jij kiest welk keuzedeel je volgt. Ga jij voor meer kennis over één onderwerp of wil je juist andere vaardigheden leren. Hiermee bouw jij alvast aan je carrière.

Dit ga je doen

 • Monsters onderzoeken
 • Materialen registreren
 • Verslag leggen (labjournaal)
 • Tests en analyses uitvoeren
 • Onderzoeksmethodes ondersteunen

Dit niet (zo vaak)

 • Alleen maar onderzoeken
 • In je eentje werken
 • Rapporten schrijven
 • Sporen onderzoeken na een misdrijf
 • Door een microscoop kijken

Vakken tijdens je opleiding

In het laboratorium moet je veel rekenen, daarom is wiskunde een belangrijk vak. Net als scheikunde en biologie. Heb je deze vakken op de middelbare school gehad, dan weet je zeker dat je deze opleiding leuk vindt. Vind je de vakken moeilijk, dat kan. Gelukkig kun je alles leren, zeker met hulp van onze enthousiaste docenten.  

Deze vakken kun je verwachten:

Scheikunde
Natuurkunde
Wiskunde
Biologie
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
1dagen per week naar school
4dagen per week werken

Jouw leerwerkbedrijf

Als je je aanmeldt voor deze bbl-opleiding heb je een leerwerkplek nodig vanaf de start van je opleiding.

Waar ga jij aan de slag? Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Harold Bitter, docent Techniek College Rotterdam, vertelt de kneepjes over de opleiding Procesoperator.

Dit is jouw leslocatie

Jan Ligthartstraat 250

Ikazia Ziekenhuis, Winkelcentrum Zuidplein, Rotterdam-Zuid

De theorielessen volg je op de locatie Jan Ligthartstraat 250. Deze locatie is vlakbij het Zuidplein, Rotterdam-Zuid. Je bent er dus zo met de bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.  

Deze locatie heeft een uitgebreid laboratorium. Diverse praktijklokalen met alle apparatuur die je nodig hebt tijdens de lessen. Ook is er een Servicepunt voor al je vragen en natuurlijk een kantine voor een lekkere lunch.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 2 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Jouw werk als chemisch-fysisch analist is gevarieerd en heel belangrijk. Je werkt in een team of ondersteunt een team. In de laboratoria van universiteiten, diagnostische centra, keuringsdiensten, onderzoeksinstituten, industrie en onderwijs­instellingen. Hier voer je tests, metingen en (soms ingewikkelde) analyses uit. 

Deze skills heb je nodig

 • Je bent precies en netjes
 • Je kunt werken met deadlines
 • Je vindt het leuk om te onderzoeken
 • Je bent nauwkeurig

Deze niet (altijd)

 • Je geeft uitleg over resultaten
 • Nieuwe stoffen ontwikkelen
 • Experimenten doen
 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat is een AanDeBak-Garantie?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Margreet de Groot

Margreet de Groot

Onderwijsteamleider Lab & Research

Ik spreek studenten en bezoek lessen. En vier feest als studenten hun diploma hebben behaald. Samen zorgen we voor goed onderwijs.