Chemisch fysisch analist

  • Duur
    2 jaar
  • Niveau
    4
  • Crebo
    25952
  • Leerweg
  • Start
    Augustus 2024
    Augustus 2025

Chemisch fysisch analist

  • Duur
    2 jaar
  • Niveau
    4
  • Crebo
    25952
  • Leerweg
  • Start
    Augustus 2024
    Augustus 2025

Waarom is water vloeibaar? Hoe maak je suiker? Wat is de exacte samenstelling van een blik soep? Als Chemisch-fysisch analist help je mee met onderzoeken. Zo draag je bij aan de veiligheid en gezondheid van mensen, dieren of de natuur. Lijkt deze bbl-opleiding je leuk? Meld je aan. Of vraag je werkgever dat te doen. 

"Ik heb onderzoeken altijd al heel interessant gevonden"

Scato, student Chemisch fysisch analsit
In het kort

Ben jij supernieuwsgierig?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je gelooft niets zomaar. Totdat je het met je eigen ogen hebt gezien. Je vindt het leuk om dingen te onderzoeken. En nóg dieper te onderzoeken. Een voorverpakte lasagne heeft geen geheimen voor jou. Jij wil precies weten wat erin zit. Herken jij jezelf hierin? Dan ben je met deze mbo-opleiding op het juiste spoor. Aanmelden kan alleen via je werkgever.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Jij gaat jouw vak natuurlijk leren bij jouw leerwerkbedrijf. Ook ben je 1 dag per week op school te vinden. De opleiding Chemisch-fysisch analist bestaat uit een basisdeel en een profieldeel.

In het basisdeel van deze opleiding leer je hoe je monsters onderzoekt, hoe je een analyse uitvoert en hoe je rapportages schrijft. Je leert alles over veiligheid in je werk, hoe je een collega kan begeleiden en hoe je de samenstelling van een product onderzoekt. In het profieldeel ga je hier dieper op in.

Tijdens de opleiding volg je drie keuzedelen. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

  • Verslag leggen (labjournaal)
  • Tests en analyses uitvoeren
  • Onderzoeksmethodes ondersteunen

Dit niet (zo vaak)

  • Alleen maar onderzoeken
  • Sporen onderzoeken na een misdrijf
  • Door een microscoop kijken

Deze vakken krijg je

In het laboratorium moet je veel rekenen, daarom is wiskunde een belangrijk vak. Net als scheikunde en biologie. Niet de makkelijkste vakken. Gelukkig kun je alles leren, zeker met een beetje hulp van onze docenten.

Scheikunde
Natuurkunde
Wiskunde
Biologie
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Engels
4
dagen werken
1
dag naar school
8
uur zelfstudie

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten.      

Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerbedrijf. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Docent en student aan Techniek College Rotterdam vertellen je graag meer over de opleiding Chemisch-fysisch analist.

Dit is jouw leslocatie

Zuidplein, Rotterdam-Zuid

Jan Ligthartstraat 250

De theorielessen volg je op de locatie Jan Ligthartstraat 250. Deze locatie is vlakbij het Zuidplein, Rotterdam-Zuid. Je bent er dus zo met de bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.   

Deze locatie heeft 12 verschillende laboratoria, waaronder een scheikundelab en een biologielab. In deze praktijklokalen vind je alle apparatuur die je nodig hebt tijdens de lessen. Ook is er een Servicepunt voor al je vragen en natuurlijk een kantine voor een lekkere lunch.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Chemische bedrijven, bedrijven in de petrochemische industrie, universiteiten en keuringsdiensten hebben allemaal in elk geval één overeenkomst: ze staan te springen om jou. Trek je witte jas aan. Veiligheidsbril op je neus. Want op zo’n dag als vandaag werk jij in een lab. Daar voer je tests, metingen en analyses uit.  

Ga je aan de slag in de voedselindustrie? Dan help je bijvoorbeeld een collega met het onderzoek naar de ingrediënten van een voorverpakte lasagne uit de winkel. Ook is er veel werk te doen binnen de energietransitie. Je kunt werken in een waterstoflab waar je de kwaliteit van water analyseert. Of je onderzoekt batterijen die worden gebruikt om energie in op te slaan. 

Zo draag je bij aan de veiligheid en gezondheid van mensen, dieren of de natuur. 

Deze skills heb je nodig

  • Je bent precies en netjes
  • Je kunt werken met deadlines
  • Je bent nauwkeurig

Deze niet (altijd)

  • Je geeft uitleg over resultaten
  • Nieuwe stoffen ontwikkelen
  • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Tip: voor deze opleiding is het extra handig om biologie, scheikunde en wiskunde in je pakket te hebben.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Sergio Satimin

Sergio Satimin

Coördinator/ Docent Analytische chemie

Als je voor deze opleiding kiest, kom je misschien wel bij mij in de klas. Heb je vragen neem dan contact met mij op.