Chemisch fysisch analist

 • Duur
  4 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25952
 • Leerweg
 • Start
  1 augustus 2024

Chemisch fysisch analist

 • Duur
  4 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25952
 • Leerweg
 • Start
  1 augustus 2024

Waarom is water vloeibaar? Hoe maak je suiker? Wat is de exacte samenstelling van een blik soep? Als Chemisch-fysisch analist help je mee met onderzoeken. Zo draag je bij aan de veiligheid en gezondheid van mensen, dieren of de natuur. 

"Ik heb onderzoeken altijd al heel interessant gevonden"

Scato, student Chemisch fysisch analist
In het kort

Ben jij een echte speurneus?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je gelooft niets zomaar. Totdat je het met je eigen ogen hebt gezien. Je vindt het leuk om dingen te onderzoeken. En nóg dieper te onderzoeken. Een voorverpakte lasagne heeft geen geheimen voor jou. Jij wil precies weten wat erin zit. Herken jij jezelf hierin? Dan ben je met deze mbo-opleiding op het juiste spoor.

Wat leer je tijdens de opleiding?

De opleiding Chemisch-fysisch analist begint als een brede opleiding. In het eerste jaar maak je kennis met de biologisch-medische én chemisch-fysische wereld. Aan het einde van het eerste jaar kies je welk werkveld het beste bij jou past.

In het basisdeel van deze opleiding leer je hoe je monsters onderzoekt, hoe je een analyse uitvoert en hoe je rapportages schrijft. In het profieldeel ga je hier dieper op in. Je leert alles over veiligheid in je werk en hoe je een collega kan begeleiden. Leuk detail: in het derde leerjaar onderzoek je een product zoals aspirines om te kijken wat erin zit. Klopt de samenstelling met wat er op de verpakking staat? 

Tijdens de opleiding volg je drie keuzedelen. Die keuzedelen helpen je bij het vinden van een baan. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding.

Dit ga je doen

 • Verslag leggen (labjournaal)
 • Tests en analyses uitvoeren
 • Collega's in onderzoek ondersteunen

Dit niet (zo vaak)

 • Alleen maar onderzoeken
 • Sporen onderzoeken na een misdrijf
 • Door een microscoop kijken

Vakken tijdens je opleiding

In het laboratorium moet je veel rekenen, daarom is wiskunde een belangrijk vak. Net als scheikunde en biologie. Niet de makkelijkste vakken. Gelukkig kun je alles leren, zeker met een beetje hulp van onze docenten.

Scheikunde
Natuurkunde
Biologie
Wiskunde
Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
Engels

Stage lopen

De eerste 3 jaar leer je alles over het lab op school. In het vierde leerjaar ga je 4-5 dagen in de week op stage, daar leer je het vak in de praktijk. Je loopt bijvoorbeeld stage in het laboratorium van een bedrijf in de petrochemische industrie (hier wordt gewerkt met aardolie), bij keuringsdiensten of kwaliteitslaboratiora. 

Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl. Je studieloopbaanbegeleider  helpt je natuurlijk graag bij het vinden van een stageplek.

Check dit verhaal

Docent en student aan Techniek College Rotterdam vertellen je graag meer over de opleiding Chemisch-fysisch analist.

Dit is jouw leslocatie

Zuidplein, Rotterdam-Zuid

Jan Ligthartstraat 250

De theorielessen volg je op de locatie Jan Ligthartstraat 250. Deze locatie is vlakbij het Zuidplein, Rotterdam-Zuid. Je bent er dus zo met de bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.   

Deze locatie heeft 12 verschillende laboratoria, waaronder een scheikundelab en een biologielab. In deze praktijklokalen vind je alle apparatuur die je nodig hebt tijdens de lessen. Ook is er een Servicepunt voor al je vragen en natuurlijk een kantine voor een lekkere lunch.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Chemische bedrijven, bedrijven in de petrochemische industrie, universiteiten en keuringsdiensten hebben allemaal in elk geval één overeenkomst: ze staan te springen om jou. Trek je witte jas aan. Veiligheidsbril op je neus. Want op zo’n dag als vandaag werk jij in een lab. Daar voer je tests, metingen en analyses uit.  

Ga je aan de slag in de voedselindustrie? Dan help je bijvoorbeeld een collega met het onderzoek naar de ingrediënten van een voorverpakte lasagne uit de winkel. Ook is er veel werk te doen binnen de energietransitie. Je kunt werken in een waterstoflab waar je de kwaliteit van water analyseert. Of je onderzoekt batterijen die worden gebruikt om energie in op te slaan. 

Zo draag je bij aan de veiligheid en gezondheid van mensen, dieren of de natuur. 

Deze skills heb je nodig

 • Je bent precies en netjes
 • Je kunt werken met deadlines
 • Je vindt het leuk om te onderzoeken

Deze niet (altijd)

 • Je geeft uitleg over resultaten
 • Je werkt met patiënten 
 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.  

Tip: voor deze opleiding is het extra handig om biologie, scheikunde en wiskunde in je pakket te hebben.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 
 

Veelgestelde vragen

Margreet de Groot

Margreet de Groot

Onderwijsteamleider Lab & Research

Ik spreek studenten en bezoek lessen. En vier feest als studenten hun diploma hebben behaald. Samen zorgen we voor goed onderwijs.