Chemisch-fysisch analist

Chemisch-fysisch analist

Waarom is water vloeibaar? Hoe maak je suiker? En hoe werkt je ademhaling? Als Chemisch-fysisch analist help je mee met onderzoeken. Zo draag je bij aan de veiligheid en gezondheid van mensen, dieren of de natuur. 

In het kort

Ben jij een echte speurneus?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je gelooft niets zomaar. Totdat je het met je eigen ogen hebt gezien. Je vindt het leuk om dingen te onderzoeken. En nóg dieper te onderzoeken. Totdat je precies weet hoe iets werkt. Je hebt oog voor de piepkleine-details. En die bekijk je graag van heel dichtbij onder een loep.

Wat leer je tijdens de opleiding?

De opleiding Chemisch-fysisch analist begint als een brede opleiding. In het eerste jaar maak je kennis met de biologisch-medische én chemisch-fysische wereld. En aan het einde van het eerste jaar kies je welk werkveld het beste bij jou past.  

In het basisdeel van deze opleiding leer je hoe je stofjes onderzoekt, hoe je een analyse uitvoert en hoe je rapportages schrijft. Ook leer je alles over veiligheid in je werk. En hoe je bijvoorbeeld met echte monsters werkt. In het profieldeel ga je hier dieper op in. En je leert ook hoe je een collega kan begeleiden.  

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen, zoals biotechnologie, klinische chemie of microbiologie. Die keuzedelen helpen je bij het vinden van een baan. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding. 

Dit ga je doen

 • Monsters onderzoeken
 • Tests en analyses uitvoeren
 • Collega's in onderzoek ondersteunen

Dit niet (zo vaak)

 • Alleen maar onderzoeken
 • Sporen onderzoeken na een misdrijf
 • Door een microscoop kijken

Vakken tijdens je opleiding

In het laboratorium moet je veel rekenen, daarom is wiskunde een belangrijk vak. Net als scheikunde en biologie. Heb je deze vakken op de middelbare school gehad, dan weet je zeker dat je deze opleiding leuk vindt. Vind je de vakken moeilijk? Dat kan. Gelukkig kun je alles leren, zeker met hulp van onze enthousiaste docenten.   

Scheikunde
Natuurkunde
Biologie
Wiskunde
Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
5dagen naar school
5dagen stage in het vierde jaar
15-20uur zelfstudie per week

Stage lopen

Je loopt minimaal 20% van je studie stage. De meeste uren loop je in het vierde jaar – zo’n 5 dagen per week. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen in een laboratorium van een ziekenhuis of bij een keuringsdienst. Hier ontdek je alles over het vak in de praktijk.  

Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl. Je studieloopbaanbegeleider (SLB’er) helpt je natuurlijk graag bij het vinden van een stageplek. 

Check dit verhaal

Docent en student aan Techniek College Rotterdam vertellen je graag meer over de opleiding Chemisch Fysisch Analist.

Dit is jouw leslocatie

Jan Ligthartstraat 250

De theorielessen volg je op de locatie Jan Ligthartstraat 250. Deze locatie is vlakbij het Zuidplein, Rotterdam-Zuid. Je bent er dus zo met de bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.   

Deze locatie heeft een uitgebreid laboratorium. Diverse praktijklokalen met alle apparatuur die je nodig hebt tijdens de lessen. Ook is er een Servicepunt voor al je vragen en natuurlijk een kantine voor een lekkere lunch.   

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.4
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
66%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 3 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Chemische bedrijven, ziekenhuizen, universiteiten en keuringsdiensten hebben allemaal in elk geval één overeenkomst: ze staan te springen om jou. Trek je witte jas aan. Veiligheidsbril op je neus. Want op zo’n dag als vandaag werk jij in een lab. Daar voer je tests, metingen en analyses uit.  

Ga je aan de slag in de voedselindustrie? Dan help je bijvoorbeeld een collega met het onderzoek naar de ingrediënten van een voorverpakte lasagne uit de winkel. En in het ziekenhuis kan je bijvoorbeeld onderzoek doen naar een bacterie.  

Zo draag je bij aan de veiligheid en gezondheid van mensen, dieren of de natuur.  

Deze skills heb je nodig

 • Je bent precies en netjes
 • Je kunt werken met deadlines
 • Je vindt het leuk om te onderzoeken

Deze niet (altijd)

 • Je geeft uitleg over resultaten
 • Je vind het leuk om te experimenten
 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.  

Wat zijn de toelatingseisen voor het mbo?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. Of bekijk de veelgestelde vragen eens. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.  

Margreet de Groot

Margreet de Groot

Onderwijsteamleider Lab & Research

Ik spreek studenten en bezoek lessen. En vier feest als studenten hun diploma hebben behaald. Samen zorgen we voor goed onderwijs.