Eerste monteur mechatronica

Eerste monteur mechatronica

Wil jij werken aan de techniek van de toekomst? Dan zit je bij een mechatronica-opleiding goed. Als Eerste monteur mechatronica zorg jij voor het perfecte installatieproces. Zo laat jij metro’s en bussen automatisch rijden. Installeer jij slimme sorteermachines. En kunnen lasrobots nauwkeurig werken. Dankzij jou hebben we meer gemak. Thuis en op het werk. 

In het kort

Hou jij van slimme techniek?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je bent nieuwsgierig naar nieuwe techniek. Het liefst vlieg je met drones of je bouwt er zelf een. Iets maken met een 3d-printer, jij weet al wat. En hoe chips, sensoren en batterijen werken, vind je mega interessant. Straks weet jij alles van slimme machines en systemen. En weet je hoe waterdruk, oliedruk en perslucht werkt. Woon je op Rotterdam-Zuid? Met deze opleiding heb jij gegarandeerd een baan met de AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je alles over elektrotechniek, besturingstechniek, automatiseringstechniek en ICT. Je leert hoe je machines slimmer kunt maken door ze met een computer te besturen. Hoe je mechanische bewegingen automatiseert. En hoe je machines installeert, test en onderhoud. Van lasrobots tot zelfrijdende trams. 

In een van de praktijklokalen ga je aan de slag met een storing van het systeem. Bij deze les mag je wél je telefoon gebruiken. Jij lost het probleem op door te puzzelen. Loopt er iets vast? Werkt een sensor niet? Wat er ook mis is, jij fikst het. Ook werk je tijdens een project aan de deurbesturing in de Efteling. 

Veilig werken is belangrijk. Daarom behaal jij in het eerste jaar je VCA-certificaat. Ook leer je om leiding te geven aan een team. 

Tijdens de opleiding volg je een of meer keuzedelen, zoals duurzaam werken of dronetechniek. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Installeren, testen en onderhouden
 • Automatiseren van machines 
 • Met je hoofd en je handen werken

Dit niet (zo vaak)

 • De hele dag stilzitten
 • Altijd op dezelfde locatie werken
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Rekenen
Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
Elektrische aandrijving
Automatisering
Besturingstechniek
Hydrauliek
Pneumatiek
Regeltechniek
5
dagen school
2
Stages

Stage lopen

In het tweede en het derde leerjaar ga je op stage. Je loopt een stage van 20 weken. Hier leer je het vak in de praktijk. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij energiebedrijven, automatiseringsbedrijven, bij vervoersbedrijven zoals de RET, bij liftonderhoudsbedrijven of in de recreatiesector. 

Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende moderne praktijklokalen met de nieuwste technieken. Je kunt 3d-printen, watersnijden, lasersnijden of werken met CNC draai- en freestechniek. Ook is er een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch.

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Na deze mechatronica-opleiding kun je bijna overal aan de slag als Eerste monteur mechatronica. Of je nu huizen duurzamer wilt maken. Elektrische bussen, trams, treinen en metro's wilt laten rijden. Of ervoor zorgt dat de attracties veilig blijven draaien. 

Jij zorgt voor het onderhoud van alle onderdelen van machines en systemen. Je test en kijkt of alles werkt aan de hand van een werkplan en technische tekeningen. Je lost storingen op en installeert bijvoorbeeld volautomatische melkmachines, sorteermachines, liften, kopieermachines, lasrobots en ga zo maar door. Word een mechanisme bestuurd door elektronica? Dan weet jij er wel raad mee. 

Zo maak jij de wereld slimmer, sneller, makkelijker en duurzamer. 

Deze skills heb je nodig

 • Grotere plaatje van een installatie zien
 • Logisch nadenken
 • Samenwerken en overleggen

Deze niet (altijd)

 • Je programmeert zelf 
 • Je volgt instructies op 
 • Je maakt werktekeningen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Wat is een AanDeBak-Garantie?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Cees Zuithoff

Cees Zuithoff

Onderwijsteamleider

Mooi technisch onderwijs maken, daar ga ik voor. In deze energietransitie hebben wij iedereen nodig voor een mooie toekomst voor Nederland.