Eerste monteur mechatronica

Eerste monteur mechatronica

Mechatronica is heel breed. Van werken met liften in wolkenkrabbers, sleutelen aan plaatsing- en sorteermachines, tot ervoor zorgen dat lasrobots nauwkeurig werken: het komt allemaal aan bod. Sta jij te springen om aan de slag te gaan met machines die te maken hebben met metaal-, elektro- en besturingstechniek? Jouw verantwoordelijkheidsgevoel en passie voor werken met jouw handen én hoofd zijn precies wat je nodig hebt als Eerste monteur mechatronica.

In het kort

Nieuwsgierig naar hydraulica en pneumatiek?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Hydraulica is bijzonder. Veel waterloopkundige machines werken op water- of oliedruk, hoe tof is dat? Graafmachines, grijpers en vuilniswagens werken bijvoorbeeld op deze manier. En pneumatiek is net zo interessant. Dat draait allemaal om het gebruiken van perslucht in apparaten. Heb je weleens de deur van een bus of tram horen ‘sisses’? Dat komt doordat ze openen en sluiten door luchtdruk. Jij kunt expert worden op het gebied van al deze systemen en het dagelijks leven van jouw medemens draaiende houden met jouw kennis. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je gaat aan de slag met hydraulica en pneumatiek. Super interessant al zeggen we het zelf. Maar daar blijft het niet bij. Als Eerste monteur mechatronica ben jij straks van alle markten thuis. Je leert de basis van metaaltechniek, elektrotechniek, elektronica, besturingstechniek en ICT. Jij bent binnen de kortste keren een wandelende computer.

Met jouw computerbrein weet jij jouw werk zelfverzekerd uit te voeren. Je bent klantgericht, want je maakt mensen graag blij door ze te helpen en jouw kennis in te zetten. Naast klanten tevreden houden leer je ook leidinggeven, zodat jij een team monteurs kunt begeleiden. Samenwerken is een groot onderdeel van dit beroep.

En wat doen jullie dan? Niet alleen weten hoe alles werkt, maar natuurlijk ook mechatronische producten installeren, testen en onderhouden. Graafmachines moeten graven, liften moeten op en neer, lasrobots moeten lassen. Daar zorg jij voor!

Je gaat vier of vijf dagen per week naar school voor jouw theorie- en praktijklessen. Tijdens jouw studie loop je een aantal stages bij een erkend leerbedrijf.

Tijdens de opleiding volg je verschillende keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt volgen. Weet je het niet precies? Dan helpen wij je met het maken van een keuze. Want als jouw keuzedeel aansluit op de vraag vanuit de arbeidsmarkt heb je veel meer kans op een leuke baan.

Dit ga je doen

 • Mechatronische producten installeren, testen en onderhouden
 • Klanten helpen (op locatie)
 • Collega’s begeleiden
 • Met je hoofd en handen werken

Dit niet (zo vaak)

 • De hele dag stilzitten
 • Altijd op dezelfde locatie werken
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Je krijgt les in metaal-, elektro- en besturingstechniek. Ook leer je mechanische en elektrische componenten kennen. Je krijgt daarnaast les in hydraulica en pneumatiek.

Nederlands, rekenen en Loopbaan & Burgerschap zijn standaard vakken die je bij deze opleiding volgt.

Rekenen
Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
5dagen naar school
+Stages gedurende de studie

Stage lopen

Je gaat vier of vijf dagen per week naar school. Je loopt tijdens jouw studie een aantal stages. Hier leer je het vak in de praktijk.

Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

Deze locatie is groot, mooi en makkelijk te bereiken. Het pand ligt naast trein- en metrostation Rotterdam-Alexander. Je vindt hier praktijklokalen met alles erop en eraan. Al het gereedschap waar je van kunt dromen. En er zijn genoeg theorielokalen waar je goed begeleid wordt. Ook is er een grote kantine aanwezig voor een lekkere lunch.

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Moet er een nieuwe weg worden aangelegd? Dan is daar een graafmachine voor nodig. Hoe komt zo’n graafmachine tot stand? Jij bent een belangrijke schakel in dit proces. Als Eerste monteur mechatronica stel jij namelijk mechatronische machines samen. Soms onderdelen, soms complete machines zoals een graafmachine.
Jij test na samenstelling van de machine of alles werkt, dit doe je aan de hand van een werkplan en technische tekeningen. Het kan ook zijn dat je dit door een collega laat doen, dat is het geval wanneer jij een leidinggevende functie hebt.

Zodra de graafmachine klaar is kan deze worden ingezet voor het aanleggen van de nieuwe weg. Daar is het constructiebedrijf waarvoor jij de machine hebt gemaakt erg blij mee. En de mensen die de weg gaan gebruiken zijn weer blij met het werk van het constructiebedrijf. Alles is met elkaar verbonden en jij speelt een grote rol hierin. Je draagt écht wat bij aan de samenleving.

Naast graafmachines kun jij bijvoorbeeld ook werken aan volautomatische melkmachines, liften, sorteermachines, kopieermachines, lasrobots en ga zo maar door. Word een mechanisme bestuurd door elektronica? Dan weet jij raad.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent handig en werkt graag met jouw handen
 • Jouw technisch inzicht is erg goed
 • Je hebt kennis van hydraulica en pneumatiek
 • Je bent flexibel en klantgericht
 • Je kunt leidinggeven

Deze niet (altijd)

 • Je werkt graag op een vaste plek
 • Je sleutelt graag aan analoge machines
 • Je volgt instructies op
 • Je werkt onder begeleiding

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat zijn de toelatingseisen?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Cees Zuithoff

Cees Zuithoff

Onderwijsteamleider

Teamleider onderwijs in de branches Maakindustrie & Onderhoud en Bouwen & Wonen (Koude- en Installatietechniek)