Eerste monteur mechatronica
- Duur3 jaar
- Niveau3
- CREBO25892
- Leerweg
- Locatie
Eerste monteur mechatronica
- Duur3 jaar
- Niveau3
- CREBO25892
- Leerweg
- Locatie
Wil jij werken aan de techniek van de toekomst? Dan zit je bij een mechatronica-opleiding goed. Als Eerste monteur mechatronica zorg jij voor het perfecte installatieproces. Zo laat jij metro’s en bussen automatisch rijden. Installeer jij slimme sorteermachines. En kunnen lasrobots nauwkeurig werken. Dankzij jou hebben we meer gemak. Thuis en op het werk.
Hou jij van slimme techniek?
Wat leer je tijdens de opleiding?
Tijdens de opleiding leer je alles over elektrotechniek, besturingstechniek, automatiseringstechniek en ICT. Je leert hoe je machines slimmer kunt maken door ze met een computer te besturen. Hoe je mechanische bewegingen automatiseert. En hoe je machines installeert, test en onderhoud. Van lasrobots tot zelfrijdende trams.
In een van de praktijklokalen ga je aan de slag met een storing van het systeem. Bij deze les mag je wél je telefoon gebruiken. Jij lost het probleem op door te puzzelen. Loopt er iets vast? Werkt een sensor niet? Wat er ook mis is, jij fikst het. Ook werk je tijdens een project aan de deurbesturing in de Efteling.
Veilig werken is belangrijk. Daarom behaal jij in het eerste jaar je VCA-certificaat. Ook leer je om leiding te geven aan een team.
Tijdens de opleiding volg je een of meer keuzedelen, zoals duurzaam werken of dronetechniek. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding.
Dit ga je doen
- Installeren, testen en onderhouden
- Automatiseren van machines
- Met je hoofd en je handen werken
Dit niet (zo vaak)
- De hele dag stilzitten
- Altijd op dezelfde locatie werken
- In je eentje werken
Deze vakken krijg je
Stage lopen
In het tweede en het derde leerjaar ga je op stage. Je loopt een stage van 20 weken. Hier leer je het vak in de praktijk. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij energiebedrijven, automatiseringsbedrijven, bij vervoersbedrijven zoals de RET, bij liftonderhoudsbedrijven of in de recreatiesector.
Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl.
Dit is jouw leslocatie
Vlakbij station Rotterdam-Alexander
De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.
Deze locatie heeft verschillende moderne praktijklokalen met de nieuwste technieken. Je kunt 3d-printen, watersnijden, lasersnijden of werken met CNC draai- en freestechniek. Ook is er een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch.
Beroepen na de opleiding
Na deze mechatronica-opleiding kun je bijna overal aan de slag als Eerste monteur mechatronica. Of je nu huizen duurzamer wilt maken. Elektrische bussen, trams, treinen en metro's wilt laten rijden. Of ervoor zorgt dat de attracties veilig blijven draaien.
Jij zorgt voor het onderhoud van alle onderdelen van machines en systemen. Je test en kijkt of alles werkt aan de hand van een werkplan en technische tekeningen. Je lost storingen op en installeert bijvoorbeeld volautomatische melkmachines, sorteermachines, liften, kopieermachines, lasrobots en ga zo maar door. Word een mechanisme bestuurd door elektronica? Dan weet jij er wel raad mee.
Zo maak jij de wereld slimmer, sneller, makkelijker en duurzamer.
Deze skills heb je nodig
- Grotere plaatje van een installatie zien
- Logisch nadenken
- Samenwerken en overleggen
Deze niet (altijd)
- Je programmeert zelf
- Je volgt instructies op
- Je maakt werktekeningen
Handige informatie
Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.