Technicus Engineering Beroepshavo Techniek

Technicus Engineering Beroepshavo Techniek

Wil jij straks doorstromen naar het hbo? En wil je een mbo-4-diploma én havo-certificaten halen? Het kan. In samenwerking met VAVO Rijnmond College bieden wij de Beroepshavo Technicus engineering aan. Een brede opleiding waarin jij leert om moderne installaties en producten te bedenken, ontwerpen en maken. Daarnaast doe jij tegelijkertijd havo-examen voor de vakken wiskunde b, Engels en Nederlands.

In het kort

Wil jij soepel doorstromen naar het hbo?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Zoek je een mbo-opleiding met extra uitdaging? Wil je je verdiepen in het beroep technicus engineering? En zou je wel willen studeren op het hbo? Dan is de Beroepshavo interessant voor jou. Je volgt een brede mbo niveau 4-opleiding en daarnaast volg je 3 havo-vakken die we samen geven met het VAVO Rijnmond College. Zo krijg je meer uitdaging, meer verdieping en een dikke plus op je cv.
Meer over VAVO Rijnmond College

Wat leer je tijdens de opleiding?

Jij ontwikkelt je tot een engineer. Iemand die producten, systemen of installaties bedenkt, ontwerpt en kan bouwen. Je leert over de nieuwste technische ontwikkelingen en doet veel technische kennis op: van mechanische technieken tot elektrotechniek.

Je start met een breed basisjaar. Daarin volg je vakken uit verschillende werkgebieden, zoals mechatronica, elektrotechniek en werktuigbouw. Na deze basis kies je 1 richting om je verder in te verdiepen en je volgt havo-vakken. Zo doe je praktijkervaring op én ben je voorbereid op de theorie op het hbo.

Tijdens projecten maak je kennis met de nieuwste technieken. Je leert programmeren, maakt 3D-CAD-ontwerpen en je test of jouw ontwerp écht gemaakt kan worden. Hierbij oefen je alle stappen: van ontwerpen tot leidinggeven.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. 

Dit ga je doen

  • Technische ontwerpen maken en 3D-simulaties uitvoeren
  • Ontwerpen van producten en systemen
  • Samenwerken in projecten

Dit niet (zo vaak)

  • Werken als (eerste) monteur
  • Alleen maar met je handen werken

Welke werkgebied kies jij?

Met een diploma Technicus engineering kun je alle kanten op. Daarom maak je in het eerste jaar van de opleiding kennis met alle werkvelden: elektrotechniek, mechatronica, werktuigbouwkunde en medische instrumenten techniek. Hierna kies jij een werkgebied. 

Elektrotechniek
Mechatronica
Medische Instrumenten Techniek
Werktuigbouwkunde

Deze vakken krijg je

Techniek
Engels
Nederlands
Wiskunde
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5
dagen naar school
3
stages
8
uur zelfstudie per week

Stage lopen

Het eerste jaar sluit je af met een stage van 10 weken. Dit noemen we een oriënterende stage. Hier ontdek jij welk werkgebied je leuk vindt.  

In het derde leerjaar start je met een stage van 20 weken. Je sluit de opleiding af met een examenstage in het vierde jaar. Deze stage duurt 20 weken. Hier leer je het vak in de praktijk en mag jij veel zelf doen.  

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van de leerbedrijven waarmee we samenwerken of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl.

Kies jouw leslocatie

Rotterdam-Oost of Zuid

Prins Alexanderlaan 55
De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

RDM Rotterdam
Rdm Rotterdam is een hotspot waar leren en werken samenkomen. Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. En nu vind je hier bedrijven en scholen. Je gaat gratis met de watertaxi. En je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Check dit verhaal

Morgan, Tristan, Hieke en Omar volgen de opleiding Technicus engineering. In deze video vertellen ze waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen.  

Beroepen na de opleiding

Na deze opleiding kun jij kansrijk doorstromen naar het hbo. Denk aan een hbo-opleiding mechatronica, elektrotechniek, werktuigbouwkunde of technische bedrijfskunde. Maar je kunt ook meteen aan het werk als engineer. 

Een mbo-engineer verdient vaak goed. En de mogelijkheden zijn eindeloos. Word je projectleider, technisch tekenaar, werkvoorbereider? Of gewoon een allrounder. Bijna alle bedrijven, groot en klein, staan te springen om goede engineers.  

Geen dag is hetzelfde. Je ontwerpt, installeert en onderhoudt installaties. Je bereidt productiewerk voor. Je onderhoudt producten en systemen. Je maakt en leest tekeningen. Je maakt een kostenberekening en voert kwaliteitscontroles uit. En als het nodig is, stuur je collega’s met minder ervaring aan. 

Deze skills heb je nodig

  • Je kunt goed technisch tekenen
  • Je kunt leidinggeven 
  • Je bent creatief

Deze niet (altijd)

  • Je bent afwachtend
  • Je maakt veel plannen
  • Je werkt vaak alleen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.  

Wat is de Beroepshavo
Waarom een Beroepshavo?
Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar.

Veelgestelde vragen

Cees Zuithoff

Cees Zuithoff

Onderwijsteamleider

Mooi technisch onderwijs maken, daar ga ik voor. In deze energietransitie hebben wij iedereen nodig voor een mooie toekomst voor Nederland.

Vergelijkbare opleidingen

Bekijk alle opleidingen