Technicus engineering werkgebied Elektrotechniek

Technicus engineering werkgebied Elektrotechniek

Als Technicus engineering werkgebied Elektrotechniek ontwerp en installeer jij bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen of zelfs elektrische auto’s. Hoera voor een duurzame wereld, want zo komen techniek en natuur toch mooi samen. Allemaal dankzij jou.

In het kort

Maak jij impact als de bliksem?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Kun je goed tekenen, rekenen en puzzelen? En vind jij stroom mega-interessant? Met de opleiding Technicus engineering werkgebied elektrotechniek ontwerp jij de energie van de toekomst. Je gaat aan de slag met zonnepanelen, maar je ontwerpt net zo lief andere elektrotechnische machines en apparaten.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je start deze opleiding met een breed eerste jaar. Hier maak je kennis met alle werkvelden: elektrotechniek, mechatronica, werktuigbouwkunde, installatietechniek en medische instrumenten techniek. In het tweede jaar ga je verder met jouw specialisatie.

Je leert alles over elektriciteit. Je gaat veel technisch tekenen. Je bedenkt en ontwerpt onderdelen voor elektrotechnische installaties. Maar je bent ook bezig met de werkvoorbereiding en de werkbegeleiding. Zo kun je na je opleiding doorgroeien tot ontwerper, projectleider of leidinggevende.

Jij werkt straks moeiteloos met tekeningen en voorschriften, je weet hoe je kabels aanlegt, hoe je schakelplannen opzet en storingen opspoort en verhelpt. Ook weet je straks alles over microcontrollers en het programmeren van elektronica.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Elektrische installaties ontwerpen    
 • Ontwerpplannen uitwerken           
 • Storingen opsporen en problemen oplossen

Dit niet (zo vaak)

 • Analoge machines ontwerpen
 • Zonnepanelen installeren 
 • Werken met elektrische auto's

Deze vakken krijg je

Rekenen
Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
5dagen naar school
3stages

Stage lopen

Je gaat 5 dagen per week naar school. Het eerste jaar sluit je af met een stage van 9 weken. Dit noemen we een oriënterende stage. Hier ontdek jij welk werkgebied je leuk vindt.  

In het derde leerjaar start je met een stage van een half jaar. Je sluit de opleiding af met een examenstage in het vierde jaar. Deze stage duurt 16 weken. Hier leer je het vak in de praktijk en mag jij veel zelf doen.  

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van de leerbedrijven waarmee we samenwerken of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl.

Kies jouw leslocatie

Rotterdam-Oost óf Schiedam

Prins Alexanderlaan 55
De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Schiedamseweg 245
De locatie Schiedamseweg is goed bereikbaar met bus 51, tram 21 en 24 en metro. Op het schoolplein kun je je fiets of scooter parkeren. De locatie heeft een kantine waar je pauze kunt houden en wat te eten en drinken kunt kopen. Verder is de locatie rolstoeltoegankelijk. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.2
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
48%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Bekijk meer cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Check dit verhaal

Als Technicus Engineering ontwerp en ontwikkel je elektrotechnische installaties.

Beroepen na de opleiding

Je bent klaar met jouw studie. En nu? Als Technicus engineering werkgebied Elektrotechniek kun je veel kanten op. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met het ontwerpen van duurzame elektrische machines als windmolens en zonnepanelen.

Liever niet ontwerpen? Je kunt ook aan de slag bij productie-, installatie- en servicebedrijven. Hier ga jij elektrotechnische machines, apparatuur en installaties onderhouden en repareren bijvoorbeeld. 

Werk je het liefst kleinschalig? Consumentenelektronica, kantoormachines en elektrotechnische gebruiksgoederen moeten ook in tiptop conditie zijn, zodat iedereen alles met plezier kan gebruiken.

Deze skills heb je nodig

 • Jouw technisch inzicht is erg goed
 • Je kunt leidinggeven 
 • Je bent creatief ingesteld

Deze niet (altijd)

 • Je sleutelt aan machines
 • Je installeert zelf zonnepanelen
 • Je werkt vaak alleen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Cees Zuithoff

Cees Zuithoff

Onderwijsteamleider

Mooi technisch onderwijs maken, daar ga ik voor. In deze energietransitie hebben wij iedereen nodig voor een mooie toekomst voor Nederland.

Roland van Leusden

Roland van Leusden

Docent bedrijfskunde & techniek

Ik help jou met het ontwerpen van constructies waar Nederland blij van wordt.