Technicus engineering werkgebied Elektrotechniek

Technicus engineering werkgebied Elektrotechniek

Kijk eens om je heen. Wat zie je? Juist, techniek! Als Technicus engineering werkgebied Elektrotechniek ben jij verantwoordelijk voor heel veel dingen die wij in het dagelijks leven gebruiken, nodig hebben en zien. Jij ontwerpt en installeert bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen of zelfs elektrische auto’s. Hoera voor een duurzame wereld, want zo komen techniek en natuur toch mooi samen. Allemaal dankzij jou.

In het kort

Maak jij impact, net als bliksem?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Met de opleiding Technicus engineering werkgebied Elektrotechniek kun je zonnepanelen ontwerpen. Niet dat Nederland nou zoveel zon heeft, daarvoor gaan we lekker op vakantie… maar zonne-energie maakt meer impact dan je misschien denkt. Daarom moeten er meer zonnepanelen komen. En wie beter dan jij om daarvoor te zorgen? De energie van de Hollandse zonnestralen mag niet verloren gaan.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Jij krijgt een goede basis elektriciteitsleer mee, zodat jij na jouw opleiding door kunt groeien tot ontwerper, projectleider of leidinggevende. Belangrijke onderdelen zijn het uitwerken van ontwerpen van elektrische installaties en besturingsinstallaties, maar ook werkvoorbereiding en werkbegeleiding. Je moet er namelijk voor zorgen dat alles op rolletjes loopt en dat jouw team goed kan werken.

Jij werkt straks moeiteloos met tekeningen en voorschriften, je weet hoe je kabels aanlegt, hoe je schakelplannen opzet en storingen opspoort en verhelpt. Ook weet je straks alles over microcontrollers en het programmeren van elektronica. Gaan je vingers al kriebelen?

Dit ga je doen

 • Elektrische installaties ontwerpen    
 • Ontwerpplannen uitwerken           
 • Kabels aanleggen en schakelplannen opzetten
 • Storingen opsporen en problemen oplossen
 • Collega’s begeleiden          

Dit niet (zo vaak)

 • Analoge machines ontwerpen
 • Instructies opvolgen
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap zijn standaard vakken die je bij deze opleiding volgt.

Rekenen
Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
Keuzedelen
5dagen naar school
+Stages gedurende de studie

Stage lopen

Je gaat vijf dagen per week naar school. Je loopt tijdens jouw studie een aantal stages. Hier leer je het vak in de praktijk. 

Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kun je kijken op www.stagemarkt.nl. Wanneer het lastig is om een leerbedrijf te vinden, kunnen we je daar natuurlijk bij helpen.

Dit is jouw leslocatie

Prins Alexanderlaan 55 of Schiedamseweg 245

Prins Alexanderlaan 55, Rotterdam
Deze locatie is groot, mooi en makkelijk te bereiken. Het pand ligt naast trein- en metrostation Rotterdam-Alexander. Je vindt hier praktijklokalen met alles erop en eraan. Al het gereedschap waar je van kunt dromen. En er zijn genoeg theorielokalen waar je goed begeleid wordt. Ook is er een grote kantine aanwezig voor een lekkere lunch.

Schiedamseweg 245, Schiedam
De locatie Schiedamseweg is goed bereikbaar. Op het schoolplein kun je je rijwiel parkeren. Makkelijk als je wilt fietsen of met de scooter naar school komt. Maar je kunt ook met de bus, tram of metro komen. Er is een kantine aanwezig voor een lekkere lunch. En deze locatie is rolstoelvriendelijk.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.2
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
48%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Je bent klaar met jouw studie. En nu? Als Technicus engineering werkgebied Elektrotechniek kun je veel kanten op. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met het ontwerpen van duurzame elektrische machines als windmolens en zonnepanelen. Dat is mooi een eervol werk.

Liever niet ontwerpen? Geen zorgen, je kunt ook aan de slag bij productie-, installatie- en servicebedrijven. Er zijn veel mogelijkheden, zeker weten dat jij een interessante weg vindt. Elektrotechnische machines, apparatuur en installaties onderhouden en repareren is een goede optie. Dingen die ontworpen en gemaakt worden moeten natuurlijk ook blijven werken, anders hebben we er nog niets aan.

Werk je het liefst kleinschalig? Consumentenelektronica, kantoormachines en elektrotechnische gebruiksgoederen moeten ook in tiptop conditie zijn, zodat iedereen alles met plezier kan gebruiken. Zo blijft al die techniek om ons heen leuk en positief.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent handig en werkt graag met jouw handen 
 • Jouw technisch inzicht is erg goed
 • Je bent flexibel en klantgericht 
 • Je kunt leidinggeven 
 • Je bent creatief ingesteld

Deze niet (altijd)

 • Je sleutelt graag aan analoge machines

Handige informatie

De bol-opleiding Technicus engineering duurt gemiddeld 4 jaar. De exacte duur hangt af van je capaciteiten en studietempo. In het eerste jaar van je de opleiding maak je kennis met de werkvelden elektrotechniek, mechatronica, medische instrumentatie techniek en werktuigbouwkunde. Na het eerste jaar maak je een keuze voor een werkgebied om je opleiding in te voltooien en je diploma te behalen.

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie.

Cees Zuithoff

Cees Zuithoff

Onderwijsteamleider

Teamleider onderwijs in de branches Maakindustrie & Onderhoud en Bouwen & Wonen (Koude- en Installatietechniek)

Roland van Leusden

Roland van Leusden

Docent

Ik werk bij Techniek College Rotterdam. Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas.