Technicus engineering werkgebied Mechatronica

 • Duur
  4 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25919
 • Leerweg
  School & stage (BOL)
 • Start
  Augustus 2024

Technicus engineering werkgebied Mechatronica

 • Duur
  4 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25919
 • Leerweg
  School & stage (BOL)
 • Start
  Augustus 2024

Als Technicus engineering werkgebied mechatronica werk je met liften in wolkenkrabbers, plaatsing- en sorteermachines en vul- en verpakkingsmachines. Je ontwerpt slimme, zelflerende machines en robots én je werkt aan elektrische auto's en vrachtwagens. Wil jij werken met machines die te maken hebben met metaal-, elektro- en besturingstechniek? Jouw ideeën over hoe machines (nog) beter en slimmer kunnen werken, zijn zeer welkom.

In het kort

Wil jij machines nog slimmer maken?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Vind jij hydraulica ook zo bijzonder? Veel waterloopkundige machines werken op water- of oliedruk, hoe tof is dat? Graafmachines, grijpers en vuilniswagens bijvoorbeeld. Pneumatiek is net zo interessant. Dat draait allemaal om het gebruiken van perslucht in apparaten. Heb je weleens de deur van een bus of tram horen sissen? Dat komt doordat ze openen en sluiten door luchtdruk. Jij kunt expert worden en aan de slag gaan met het ontwerpen en automatiseren van dit soort machines, apparaten en installaties. Met de mbo-opleiding mechatronica kun je straks alle kanten op. Wil jij ontwerpen, programmeren en bouwen? 

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je start deze opleiding met een breed eerste jaar. Hier maak je kennis met meerdere uitstroomprofielen: elektrotechniek, mechatronica, werktuigbouwkunde en installatietechniek. In het tweede jaar ga je verder met jouw specialisatie. 

Je leert de basis van metaaltechniek, elektrotechniek en besturingstechniek. En je gaat aan de slag met hydraulica en pneumatiek. Ook leer je leidinggeven, zodat jij jouw collega’s kunt begeleiden.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Mechatronische producten afstemmen 
 • Machines en systemen ontwerpen en automatiseren
 • Met je hoofd en handen werken

Dit niet (zo vaak)

 • De hele dag stilzitten
 • Sleutelen aan installaties
 • Robots maken

Deze vakken krijg je

Rekenen
Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
Eletriciteitsleer
Wiskunde
Ontwerpen
Projectmanagement
Werktuigbouwkunde
Automatiseringstechniek
Project
5
dagen naar school
3
stages

Stage lopen

Het eerste jaar sluit je af met een stage van 10 weken. Dit noemen we een oriënterende stage. Hier ontdek jij welk werkgebied je leuk vindt.  

In het derde leerjaar start je met een stage van 20 weken. Je sluit de opleiding af met een examenstage in het vierde jaar. Deze stage duurt 20 weken. Hier leer je het vak in de praktijk en mag jij veel zelf doen. 

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van de leerbedrijven waarmee we samenwerken of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Een student en docent van de opleiding Technicus engineering werkgebied Mechatronica vertellen wat jou te wachten staat. 

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

Deze locatie is groot, mooi en makkelijk te bereiken. Het pand ligt naast trein- en metrostation Rotterdam-Alexander. Je vindt hier praktijklokalen met alles erop en eraan. Ook is er een grote kantine aanwezig voor een lekkere lunch.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Jij gaat straks aan de slag met slimme, computergestuurde machines en apparaten. Dit kunnen liften of graafmachines zijn, maar ook plaatsing- en sorteermachines of vul- en verpakkingsmachines. En lasrobots, volautomatische melkmachines of kopieermachines.

Ga je bij een bedrijf werken dat mechatronische machines gebruikt? Dan programmeer jij besturingssystemen, voer je onderhoud uit en repareer je producten wanneer ze kapotgaan. Jij houdt de boel draaiende.

Het kan ook zo zijn dat jij bij een klein, middelgroot of grootbedrijf in de industrie en apparatenbouw gaat werken, waar jij projecten overziet en enthousiaste collega’s begeleidt. 

Deze skills heb je nodig

 • Je bent analytisch
 • Je kunt goed communiceren
 • Je kunt leidinggeven

Deze niet (altijd)

 • Je sleutelt aan machines
 • Je kunt goed verkopen
 • Je installeert zelf apparaten

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Cees Zuithoff

Cees Zuithoff

Onderwijsteamleider

Mooi technisch onderwijs maken, daar ga ik voor. In deze energietransitie hebben wij iedereen nodig voor een mooie toekomst voor Nederland.

Vergelijkbare opleidingen

Bekijk alle opleidingen