Technicus engineering werkgebied Mechatronica

Technicus engineering werkgebied Mechatronica

Mechatronica is heel breed. Van werken met liften in wolkenkrabbers, plaatsing- en sorteermachines, vul- en verpakkingsmachines, tot ervoor zorgen dat lasrobots nauwkeurig werken: het komt allemaal aan bod. Sta jij te springen om aan de slag te gaan met machines die te maken hebben met metaal-, elektro- en besturingstechniek? Jouw ideeën over hoe machines (nog) beter en slimmer kunnen werken, zijn zeer welkom.

In het kort

Ben jij dé toekomstige expert hydraulica en pneumatiek?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Hydraulica is bijzonder. Veel waterloopkundige machines werken op water- of oliedruk, hoe tof is dat? Graafmachines, grijpers en vuilniswagens bijvoorbeeld. Pneumatiek is net zo interessant. Dat draait allemaal om het gebruiken van perslucht in apparaten. Heb je weleens de deur van een bus of tram horen ‘sisses’? Dat komt doordat ze openen en sluiten door luchtdruk. Jij kunt expert worden op het gebied van al deze systemen en aan de slag gaan met het ontwerpen en automatiseren van dit soort machines, apparaten en installaties.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je gaat aan de slag met hydraulica en pneumatiek. Super interessant, al zeggen we het zelf. Maar daar blijft het niet bij. Als Technicus engineering werkgebied Mechatronica ben jij straks van alle markten thuis. Je leert de basis van metaaltechniek, elektrotechniek en besturingstechniek. Jij bent binnen de kortste keren een wandelende computer.

Met jouw computerbrein weet jij jouw werk zelfverzekerd uit te voeren. Je maakt mensen graag blij door ze te helpen en jouw kennis in te zetten. Je leert leidinggeven, zodat jij jouw collega’s kunt begeleiden.

Wat je precies gaat doen? Dat hangt helemaal af van waar jouw interesse ligt. Je kunt namelijk doorgroeien tot ontwerper, projectleider of leidinggevende. Wanneer je aan het studeren bent kom je erachter wat jij het allerleukste vindt (als je dat nog niet weet) en op basis daarvan groei jij met plezier richting jouw toekomst

Dit ga je doen

 • Mechatronische producten ontwerpen      
 • Machines, installaties en systemen automatiseren
 • Collega’s begeleiden
 • Met je hoofd en handen werken

Dit niet (zo vaak)

 • De hele dag stilzitten
 • Instructies opvolgen
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Het eerste jaar volg je vooral theorie- en praktijklessen gericht op mechatronica. Met jouw keuzedelen kun je jouw opleiding verbreden.
Ook krijg je Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Dit zijn standaard vakken die je bij deze opleiding volgt.

Rekenen
Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
Keuzedelen
5dagen naar school
1-2stages

Stage lopen

Je gaat vijf dagen per week naar school voor jouw theorie- en praktijklessen. Tijdens jouw studie loop je een aantal stages bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je het vak in de praktijk.

Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via www.stagemarkt.nl. Wanneer het lastig is om een leerbedrijf te vinden, kunnen we je daar natuurlijk bij helpen.

Check dit verhaal

Een student en docent van de opleiding Technicus engineering mechatronica vertellen van alles over wat jou te wachten staat. 

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

Deze locatie is groot, mooi en makkelijk te bereiken. Het pand ligt naast trein- en metrostation Rotterdam-Alexander. Je vindt hier praktijklokalen met alles erop en eraan. Al het gereedschap waar je van kunt dromen. En er zijn genoeg theorielokalen waar je goed begeleid wordt. Ook is er een grote kantine aanwezig voor een lekkere lunch.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.2
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
48%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Jij gaat straks aan de slag met slimme, computergestuurde machines en apparaten. Dit kunnen liften of graafmachines zijn, maar ook plaatsing- en sorteermachines of vul- en verpakkingsmachines. En zelfs lasrobots, volautomatische melkmachines of kopieermachines.

Jouw kennis van en passie voor alles mechatronica zorgt ervoor dat jij alle kanten op kunt. Jouw computerbrein bedenkt en ontwerpt straks misschien wel de nieuwste graafmachines waarmee wegen van stad naar stad worden aangelegd. Zo kunnen mensen makkelijk naar hun werk of op reis, allemaal dankzij jouw innovatieve ideeën.

Het kan ook zo zijn dat jij bij een klein, middelgroot of grootbedrijf in de industrie en apparatenbouw gaat werken, waar jij projecten overziet en enthousiaste collega’s begeleidt. Met jouw leidinggeef skills zijn die mechatronische machines binnen de kortste keren klaar voor gebruik. Misschien verkoop jij ze ook wel, als je dat leuk vindt. De machines die jullie bouwen, moeten tenslotte aan de man worden gebracht.

Ga je bij een bedrijf werken dat mechatronische machines gebruikt? Dan programmeer jij besturingssystemen, voer je onderhoud uit en repareer je producten wanneer ze kapotgaan. Jij houdt de boel draaiende.

Deze skills heb je nodig

 • Je werkt met jouw handen én hoofd
 • Jouw technisch inzicht is erg goed
 • Je hebt kennis van hydraulica en pneumatiek
 • Je kunt leidinggeven

Deze niet (altijd)

 • Je sleutelt graag aan analoge machines
 • Je volgt instructies op
 • Je werkt onder begeleiding

Handige informatie

Ben je in het bezit van je havo-diploma of heb je een bindend studie advies op hbo-niveau voor een technische opleiding? Dan kan je deze opleiding misschien wel versneld doorlopen. Vraag naar de mogelijkheden.

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Cees Zuithoff

Cees Zuithoff

Onderwijsteamleider

Teamleider onderwijs in de branches Maakindustrie & Onderhoud en Bouwen & Wonen (Koude- en Installatietechniek)