Technicus engineering werkgebied Werktuigbouwkunde

Technicus engineering werkgebied Werktuigbouwkunde

Ben jij een man of vrouw van staal? Mooi. Want tijdens deze opleiding ga jij aan de slag met objecten van staal en andere materiaal. Schepen, roltrappen en liften in winkelcentra en kantoorpanden. Maar ook moderne fabriekshallen. Als Technicus engineering werkgebied werktuigbouwkunde bedenk en ontwerp je werktuigen, en bereid je het werk voor. 

In het kort

Ben jij een held van staal en ander materiaal?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Houd jij van aanpakken? Vind je het leuk om te puzzelen en verbanden te leggen? Als Technicus engineering in het werkgebied werktuigbouwkunde bedenk en ontwerp je werktuigen. Dat kunnen grote schepen zijn van staal, maar ook laadarmen of heimachines. Je kunt het zo gek niet bedenken of jij kan het ontwerpen en bouwen. Zet jij jouw superkrachten in?

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je start deze opleiding met een breed eerste jaar. Hier maak je kennis met alle werkvelden: elektrotechniek, mechatronica, werktuigbouwkunde, installatietechniek en medische instrumenten techniek. In het tweede jaar ga je verder met jouw specialisatie. 

Tijdens de opleiding leer je jouw ontwerpen uitwerken. De focus ligt op mechanica, materiaal en constructies. Je leert werktuigbouwkundige objecten ontwerpen, installeren en onderhouden. Je werkt aan kleine en grote projecten, zodat je alle stappen oefent: van werkvoorbereiden tot leidinggeven. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Werktuigen ontwerpen
 • Technisch tekenen in AutoCAD
 • Berekeningen maken

Dit niet (zo vaak)

 • Robots programmeren
 • Software bouwen
 • Lassen

Deze vakken krijg je

Rekenen
Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
5dagen naar school
3stages

Stage lopen

Het eerste jaar sluit je af met een stage van 9 weken. Dit noemen we een oriënterende stage. Hier ontdek jij welk werkgebied je leuk vindt.  

In het derde leerjaar start je met een stage van een half jaar. Je sluit de opleiding af met een examenstage in het vierde jaar. Deze stage duurt 16 weken. Hier leer je het vak in de praktijk en mag jij veel zelf doen.  

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van de leerbedrijven waarmee we samenwerken of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Kies jouw leslocatie

Rotterdam óf Schiedam

Prins Alexanderlaan 55, Rotterdam 
Deze locatie is groot, mooi en makkelijk te bereiken. Het pand ligt naast trein- en metrostation Rotterdam-Alexander. Je vindt hier praktijklokalen met alles erop en eraan. Ook is er een grote kantine aanwezig voor een lekkere lunch.

Schiedamseweg 245, Schiedam 
De locatie Schiedamseweg in Schiedam is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Op het schoolplein kun je je fiets of scooter parkeren. Je kunt ook met de bus of tram en zelfs met de metro komen. In de kantine kan je pauze houden en wat te eten en drinken kopen. En deze locatie is rolstoelvriendelijk.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.2
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
48%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Bekijk meer cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Je bent klaar met jouw studie. En nu? Als Technicus engineering werkgebied Werktuigbouwkunde kun je veel kanten op. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met het ontwerpen van schepen. Of je werkt aan roltrappen en liften. Ontwerper, productiebegeleider, werkvoorbereider, leidinggevende. Als Technicus engineering ben jij specialist en kun jij verschillende functies uitoefenen. 

Je werkt bij industriële en toeleverende bedrijven van producten en fabrikaten. Dit kan in de metaalproductenindustrie, machine- en apparatenbouw zijn, maar ook in de transportmiddelenindustrie, voedings- en genotsmiddelenindustrie en zelfs in de (petro)chemie en hout- en papierindustrie.

Deze skills heb je nodig

 • Je ontwerpt graag werktuigbouwkundige objecten
 • Jouw technisch inzicht is erg goed
 • Je kunt leidinggeven           

Deze niet (zo vaak)

 • Je sleutelt aan machines
 • Je kunt goed verkopen
 • Je installeert zelf apparaten

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar.

Veelgestelde vragen

Cees Zuithoff

Cees Zuithoff

Onderwijsteamleider

Mooi technisch onderwijs maken, daar ga ik voor. In deze energietransitie hebben wij iedereen nodig voor een mooie toekomst voor Nederland.

Roland van Leusden

Roland van Leusden

Docent bedrijfskunde & techniek

Ik help jou met het ontwerpen van constructies waar Nederland blij van wordt.