Technicus engineering werkgebied Werktuigbouwkunde

Technicus engineering werkgebied Werktuigbouwkunde

De indrukwekkende boten in de Rotterdamse haven komen niet uit de lucht vallen. Objecten als deze worden door iemand met kennis van werktuigbouw ontworpen of in elkaar gezet. Ben jij dat? Je gaat aan de slag met objecten van staal en andere materialen. Dat kan een mooie boot zijn waarmee goederen naar de andere kant van de wereld worden gebracht, of roltrappen en liften in winkelcentra en kantoorpanden. Maar ook moderne fabriekshallen hebben jouw expertise nodig. Als werktuigbouwkundige weet jij wel raad.

In het kort

Held van staal en ander materiaal

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locaties
Met de opleiding Technicus engineering werkgebied Werktuigbouwkunde kom je een heel eind. Je krijgt sowieso een goede technische basis mee, maar omdat jij je specialiseert in werktuigbouw gaan er veel deuren voor je open. Jij wordt een superheld van staal en ander materiaal. Kleine en grote objecten zoals speedboten en vrachtschepen zien er beter uit en werken beter omdat jij eraan hebt meegeholpen. Zet jouw krachten in!

Wat leer je tijdens de opleiding?

Een boot ontwerpen of bouwen is een hele klus. Hoe je dat doet leer je tijdens jouw studie. Er komt veel meer bij kijken dan bij een miniatuur bouwpakket waarbij je alles aan elkaar lijmt. Een grote boot moet drijven en varen, daar zorg jij voor. Tijdens de opleiding leer je jouw ontwerpen uitwerken. De focus ligt op mechanica, materiaal en constructies. Je leert werktuigbouwkundige objecten ontwerpen, installeren en onderhouden. Een uitgebreid proces dus.

Wat je nog meer meekrijgt van jouw docenten is het opzetten en naleven van projecten én leidinggeven, oftewel werkvoorbereiding en werkbegeleiding. Want jij kunt met een diploma op zak ook doorgroeien tot projectleider of leidinggevende.

Dit ga je doen

 • Werktuigbouwkundige objecten ontwerpen
 • Werktuigbouwkundige objecten bouwen
 • Objecten installeren en onderhouden
 • Werkplannen maken en werk voorbereiden
 • Collega’s begeleiden

Dit niet (zo vaak)

 • Analoge machines ontwerpen
 • Instructies opvolgen
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Jouw eerste studiejaar is een algemeen jaar waarbij je veel leert over het beroep Technicus engineering. Vanaf het tweede jaar ga jij jezelf specialiseren in werktuigbouwkunde.

Ook krijg je Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Dit zijn standaard vakken die je bij deze opleiding volgt.

Rekenen
Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
Keuzedelen
5dagen naar school
+stages gedurende de studie

Stage lopen

Je gaat vijf dagen per week naar school. Je loopt tijdens jouw studie een aantal stages. Hier leer je het vak in de praktijk. Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via www.stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Prins Alexanderlaan of Schiedamseweg

Prins Alexanderlaan 55, Rotterdam 
Deze locatie is groot, mooi en makkelijk te bereiken. Het pand ligt naast trein- en metrostation Rotterdam-Alexander. Je vindt hier praktijklokalen met alles erop en eraan. Al het gereedschap waar je van kunt dromen. En er zijn genoeg theorielokalen waar je goed begeleid wordt. Ook is er een grote kantine aanwezig voor een lekkere lunch.

Schiedamseweg 245, Schiedam 
De Schiedamseweg in Schiedam is goed te bereiken. Wel zo makkelijk als je wilt fietsen of met de scooter naar school komt. Maar je kunt ook met de bus of tram en zelfs met de metro komen. Er is een kantine aanwezig voor een lekkere lunch. En deze locatie is rolstoelvriendelijk

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.2
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
48%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Je bent klaar met jouw studie. En nu? Als Technicus engineering werkgebied Werktuigbouwkunde kun je veel kanten op. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met het ontwerpen van boten. Vaartuigen zijn enorm belangrijk voor de Nederlandse economie, je draagt dus echt iets bij aan de samenleving.

Liever niet ontwerpen? Geen zorgen, je kunt ook aan de slag met het bouwen van kleine en grote werktuigbouwkundige objecten. Er zijn heel veel gebouwen in Rotterdam en omstreken die hoog de lucht in schieten. Die gebouwen hebben vaak roltrappen en liften. Dat is wel zo makkelijk, zo komen mensen comfortabel aan op de verdieping waar ze werken, wonen of willen winkelen. Die roltrappen en liften heb jij in elkaar gepuzzeld.

Maar jij kunt ook verbinden. Bijvoorbeeld als projectleider of leidinggevende. Dan besteed je voornamelijk aandacht aan het voorbereiden van productiewerk, het laten uitvoeren van dit werk door de collega’s die je begeleidt en het testen van het eindresultaat. Door jou werken de ontwerpafdeling en de productieafdeling soepel samen.

Waar je gaat werken? Bij industriële en toeleverende bedrijven van (half)producten en (half)fabrikaten. Dit kan in de metaalproductenindustrie, machine- en apparatenbouw zijn, maar ook in de transportmiddelenindustrie, voedings- en genotsmiddelenindustrie en zelfs in de (petro)chemie en hout- en papierindustrie. Zoals we al zeiden: je kunt veel kanten op!

Deze skills heb je nodig

 • Je bent handig en werkt graag met jouw handen   
 • Je ontwerpt graag werktuigbouwkundige objecten
 • Jouw technisch inzicht is erg goed
 • Je kunt leidinggeven           

Deze niet (zo vaak)

 • Je sleutelt graag aan analoge machines
 • Je werkt het liefst aan één project

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie.

Cees Zuithoff

Cees Zuithoff

Onderwijsteamleider

Teamleider onderwijs in de branches Maakindustrie & Onderhoud en Bouwen & Wonen (Koude- en Installatietechniek)

Roland van Leusden

Roland van Leusden

Docent

Ik werk bij Techniek College Rotterdam. Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas.