Technicus engineering werkgebied Werktuigbouwkunde

Technicus engineering werkgebied Werktuigbouwkunde

Lijkt het je leuk om nieuwe en betere machines en apparaten te bedenken? Een productiemachine die grondstoffen bewerkt bijvoorbeeld. Of een techniek voor het aandrijven van auto's. Als Technicus engineering werkgebied werktuigbouwkunde bedenk en ontwerp je werktuigen die de wereld nodig heeft. 

Alles wat beweegt, dat vind ik zo ongelooflijk gaaf

Melvin, student Technicus engineering werkgebied Werktuigbouwkunde
In het kort

Wil jij hijskranen, windmolens of lasrobots ontwikkelen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Barst jij van de creatieve ideeën voor nieuwe machines en apparaten? Als Technicus engineering werkgebied werktuigbouwkunde bedenk en ontwerp je werktuigen. Dat kunnen grote schepen zijn van staal, maar ook laadarmen of heimachines. Of hijskranen, windmolens en lasrobots. Je kunt het zo gek niet bedenken of jij kan het ontwerpen en laten bouwen.
Ontdek de locatie

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je start deze opleiding breed. Je maakt kennis met alle werkvelden: elektrotechniek, mechatronica, medische instrumentatie techniek en installatietechniek. Het werkgebied werktuigbouwkunde is een bijzondere richting, want de opleiding is breed én specialistisch tegelijk. Hierdoor kun je later alle kanten op. 

In 4 jaar leer je om werktuigen te ontwerpen en te installeren. Zo ontwerp en installeer je bijvoorbeeld een nieuwe productiemachine. Je werkt vaak samen aan projecten. In zo'n team zitten studenten, maar soms ook medewerkers van een bedrijf of hbo-studenten.

Tijdens een project maak je kennis met de nieuwste technieken. Je test bijvoorbeeld of dat jouw ontwerp van een productiemachine wel echt gemaakt kan worden. Zo oefen je alle stappen: van ontwerpen tot leidinggeven. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om door te stromen naar een andere opleiding, want ongeveer 50 procent van onze studenten gaat naar het hbo. 

Dit ga je doen

 • Machines, apparaten en constructies ontwerpen
 • Technisch tekenen en 3D-simulaties uitvoeren
 • Ontwerpen en inrichten van productieautomatisering

Dit niet (zo vaak)

 • Productiewerk uitvoeren
 • Software bouwen
 • Lassen

Deze vakken krijg je

Rekenen
Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
5
dagen naar school
3
stages

Stage lopen

Je kunt bij veel bedrijven stagelopen. Natuurlijk bij bedrijven die machines en apparaten maken, maar ook bij bedrijven in de offshore en scheepsbouw, in de energietechniek, automatiseringstechniek of voertuigtechniek. 

Het eerste jaar sluit je af met een stage van 10 weken. Dit noemen we een oriënterende stage. Hier ontdek jij welk werkgebied je leuk vindt.  

In het derde leerjaar start je met een stage van 20 weken. Je sluit de opleiding af met een examenstage in het vierde jaar. Deze stage duurt 20 weken. Hier leer je het vak in de praktijk en mag jij veel zelf doen.  

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van de leerbedrijven waarmee we samenwerken of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Kies jouw leslocatie

Rotterdam-Oost óf de RDM

Prins Alexanderlaan 55, Rotterdam 
Deze locatie is groot, mooi en makkelijk te bereiken. Het pand ligt naast trein- en metrostation Rotterdam-Alexander. Je vindt hier praktijklokalen met alles erop en eraan. Ook is er een grote kantine aanwezig voor een lekkere lunch.

RDM Rotterdam
Rdm Rotterdam is een hotspot waar leren en werken samenkomen. Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. En nu vind je hier bedrijven en scholen. Je gaat gratis met de watertaxi. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Als Technicus engineering werkgebied Werktuigbouwkunde kun je veel kanten op. Je wordt bijvoorbeeld ontwerper, tekenaar, werkvoorbereider, onderhoudstechnicus of leidinggevende. 

Je houdt je bezig met het ontwerpen van machines, het onderhouden en verbeteren van apparaten en het voorbereiden van productie- en constructiewerk. Hiervoor kun je tekeningen maken en lezen en schrijf je computerprogramma's voor machines en robots. 

Je maakt kostenberekeningen, een werk- of productieplanning en je voert kwaliteitscontroles uit. 

Als Technicus engineering in dit werkgebied kun je overal terecht. In de scheepsbouw of bij bedrijven die machines en apparaten maken. Of je werkt bij bedrijven in de voertuigtechniek, meet- en regeltechniek, energietechniek, automatiseringstechiek of bedrijven in de robotica en domotica. Waar liggen jouw interesses? 

Deze skills heb je nodig

 • Je ontwerpt graag werktuigbouwkundige objecten
 • Jouw technisch inzicht is erg goed
 • Je kunt leidinggeven           

Deze niet (zo vaak)

 • Je sleutelt aan machines
 • Je kunt goed verkopen
 • Je installeert zelf apparaten

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar.

Veelgestelde vragen

Paul John Diepstraten

Paul John Diepstraten

Docent Mechatronica (locatie Prins Alexanderlaan)

In ons team begeleiden we je van begin van de opleiding tot aan je diploma. 

Roland van Leusden

Roland van Leusden

Docent bedrijfskunde & techniek

Ik help jou met het ontwerpen van constructies waar Nederland blij van wordt.