Technicus mechatronica

 • Duur
  2 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25893
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Augustus 2024

Technicus mechatronica

 • Duur
  2 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25893
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Augustus 2024

Van liften, plaatsing- en sorteermachines, treinen en metro's tot lasrobots: het is allemaal mechatronica. Jij werkt met systemen en machines in de werelden van metaal, werktuigkunde, mechanica, elektrotechniek, hydrauliek en pneumatiek. Met de mbo-opleiding mechatronica kun je straks alle kanten op. Ga jij ontwerpen, programmeren en bouwen? 

In het kort

Ben jij die geboren technicus mechatronica?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij bouwt en sleutelt graag aan alles omdat je wilt weten hoe iets in elkaar steekt. Als Technicus mechatronica ga jij bouwen met onderdelen. Je plaatst ze op een frame of chassis. En dan ineens staat daar bijvoorbeeld een nieuwe lift. Woon je op Rotterdam-Zuid? Met deze opleiding heb jij gegarandeerd een baan met de AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Jij kunt straks bij kleine en grote bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw aan de slag. Daarvoor moet je eerst het één en ander leren over techniek. Jij gaat onder andere metaal, elektrotechniek, hydrauliek en pneumatiek combineren. Hier krijg je theoretische lessen over die je vervolgens in de praktijk kunt toepassen.

Je leert werkplannen lezen, die je van jouw leidinggevende krijgt. Of die je ooit zelf aan jouw collega’s uitlegt. Het is belangrijk dat je met werktekeningen, instructies en schema’s kunt werken. Hier wordt aandacht aan besteed zodat jij alles onder knie hebt wanneer je aan de slag gaat als Technicus mechatronica systemen.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden. Of om door te groeien naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Mechatronische producten programmeren en bouwen         
 • Met werktekeningen, instructies en schema’s werken
 • Zelfstandig aan de slag of samenwerken             

Dit niet (zo vaak)

 • De hele dag stilzitten 
 • Altijd op dezelfde locatie werken
 • Zelf onderdelen bestellen

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de werkplaats leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie.

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Automatiseringstechniek
Elektrotechniek
Werktuigbouwkunde
Ontwerpen
5
dagen werken
2
avonden school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 5 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Twee avonden per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Met een bbl-opleiding ben je al aan het werk. Met het behalen van je niveau 4 opleiding heb je nog meer kansen om verder te groeien bij je huidige werkgever. 

Jij gaat bijvoorbeeld een lift bouwen voor in een nieuwe flat. Een lift werkt immers op een mechanisme bestuurd door elektronica, dat is jouw pakkie aan. Jij bouwt de lift, installeert de lift en je zorgt ervoor dat alles goed werkt. Zo kunnen alle bewoners zonder zorgen hun zware boodschappen gemakkelijk meenemen. 

Maar dit beroep gaat niet alleen over liften. Er zijn allerlei bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw waar jij straks aan de slag kunt. Denk bijvoorbeeld aan mechatronica systemen als volautomatische melkmachines, sorteer- en kopieermachines en lasrobots. Ook daar hebben bedrijven jouw skills voor nodig.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent handig en werkt graag met jouw handen
 • Jouw technisch inzicht is erg goed 
 • Je hebt kennis van hydraulica en pneumatiek 

Deze niet (altijd)

 • Je werkt graag op een vaste plek
 • Je sleutelt graag aan analoge machines
 • Je doet elke dag hetzelfde werk

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is een AanDeBak-Garantie?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Cees Zuithoff

Cees Zuithoff

Onderwijsteamleider

Mooi technisch onderwijs maken, daar ga ik voor. In deze energietransitie hebben wij iedereen nodig voor een mooie toekomst voor Nederland.