Technicus service en onderhoud werktuigbouw

Technicus service en onderhoud werktuigbouw

Wel zo fijn als de boel gewoon draait, toch? Als Technicus service en onderhoud werktuigbouw ben jij dé persoon die complexe apparaten en systemen afstelt en repareert. Dat vervelende tandartsbezoek waar we allemaal aan moeten geloven is een stuk comfortabeler omdat jij ervoor hebt gezorgd dat de tandartsstoel goed werkt. Zo liggen we allemaal op ons gemak pijn te lijden. Of de perfect werkende lopende band in een chocoladefabriek, ook jouw pakkie aan. Door jou gaat de productie steeds door.

In het kort

Ben jij gek van besturing en mechaniek?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Werktuigbouwkundige machines zijn geen makkelijke dingen. Maar met jouw passie voor besturing en mechaniek zit je helemaal goed. Als Technicus service en onderhoud werktuigbouw ben jij namelijk gespecialiseerd in die machines. Jij weet hoe ze werken, hoe ze afgesteld worden én je verhelpt storingen. Geen tandartspraktijk, chocoladefabriek of kledingprintshop die zonder jouw kennis kan functioneren. Jij zorgt ervoor dat alle machines doen wat ze moeten doen, zodat alle bedrijven kunnen draaien en produceren.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Technicus service en onderhoud werktuigbouw leer je alles over complexe werktuigbouwkundige onderdelen van apparatuur, installaties en systemen. Je leert hoe je deze onderdelen onderhoudt, inregelt, hoe je storingen opspoort en verhelpt en je leert reparaties uitvoeren.

Jij hebt straks een geweldig analytisch vermogen. En dat heb je nodig als je dit beroep wilt doen, want het draait allemaal om de situatie bekijken en het probleem oplossen. Gelukkig word jij helemaal blij van puzzels. Technische puzzels.

Ook is het nemen van verantwoordelijk en beslissingen een onderdeel van dit beroep, net als goed plannen en organiseren. Daar wordt tijdens de studie ook aandacht aan besteed, zodat jij straks precies weet hoe je een project aan moet pakken. En je leert hoe je jouw plannen het beste kunt communiceren, zowel naar jouw collega’s als naar jouw klanten.

Je werkt vijf dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en volgt twee avonden in de week theorielessen op school. Je leert dus een vak én je krijgt salaris.

Tijdens de opleiding volg je verschillende keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt volgen. Weet je het niet precies? Dan helpen wij je met het maken van een keuze. Want als jouw keuzedeel aansluit op de vraag vanuit de arbeidsmarkt heb je veel meer kans op een leuke baan.

Dit ga je doen

 • Werktuigbouwkundige machines leren kennen 
 • Storingen opsporen en problemen oplossen
 • Plannen en organiseren
 • Samenwerken en goed communiceren
 • Veilig en klantvriendelijk werken

Dit niet (zo vaak)

 • De hele dag stilzitten
 • Achter de computer werken
 • Achter de feiten aanlopen
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Je krijgt vakken als metaal, elektrotechniek en besturingstechniek (pneumatiek en hydrauliek). Ook leer je AutoCAD-tekenen en je krijgt bedrijfskunde. Je leert leidinggeven en je doet veel kennis op over regelgeving.
Daarnaast moet je als Technicus service en onderhoud werktuigbouw goed kunnen rekenen. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap.

Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5dagen werken
2avonden naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vier dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 
Twee avonden per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

RDM-kade 59

RDM Rotterdam is een hotspot waar leren en werken samenkomen. Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. En nu vind je hier bedrijven en scholen. Je gaat gratis met de watertaxi. En je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Als Technicus service en onderhoud werktuigbouw ben jij straks gespecialiseerd in complexe machines. Bijvoorbeeld werktuigbouwkundige machines in fabrieken. Dit kan een chocoladefabriek zijn, een fabriek die materialen voor sneakers produceert of een meubelfabriek waar banken en tafels in elkaar worden gezet door robots. Het is belangrijk dat de machines doen wat ze moeten doen, zodat de gemaakte chocola lekker smaakt. Want de wereld is een betere plek als er heerlijke chocoladerepen zijn.

Jij stelt machines af, spoort storingen op en verhelpt problemen. Soms doe je dit zelf, soms geef je instructies aan collega’s, want jij hebt de leiding.

Werk je niet bij een productiebedrijf maar bij een servicebedrijf? Dan ga je op pad. Je bezoekt locaties van klanten met complexe machines zoals tandartsstoelen of kopieerapparaten. Naast dat jij en jouw collega’s deze klanten helpen door de machines in te regelen en de besturing en aandrijving te programmeren, geven jullie ook gebruikersinstructies en advies over veiligheid en milieu. Zo kan iedereen met plezier werken.

Deze skills heb je nodig

 • Je hebt kennis van machines, installaties en apparatuur
 • Jouw technisch inzicht is heel goed
 • Je kunt goed plannen en overzicht houden
 • Je bent flexibel
 • Je toont leiderschap en klantvriendelijkheid

Deze niet (altijd)

 • Je werkt graag analoog
 • Je volgt instructies op
 • Je kunt goed alleen werken

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Het leukste aan mijn vak vind ik dat ik met mijn vakkennis een bijdrage lever aan de ontwikkeling van jonge mensen.