Applicatie- en mediaontwikkelaar

Jij maakt het leven een stuk eenvoudiger door als Applicatie- en mediaontwikkelaar nieuwe apps en toepassingen te maken. Niemand weet meer over applicaties en mediatoepassingen dan jij. Je ontwerpt ze, ontwikkelt ze samen met je collega’s en voert ze in.

Meer over de opleiding

Meer over de opleiding

In de beroepsopleiding Applicatie- en mediaontwikkelaar leer je applicaties ontwerpen en ontwikkelen. Je leert na te denken over applicaties en een helder ontwerp te maken voor een programma. Vervolgens leer je om de applicatie of een deel daarvan te maken. Na het testen lever je het product op. Je leert hoe je het moet onderhouden en optimaliseren.

Je werkt vaak in projectvorm. Daarom leer je goed plannen en samenwerken. Om je werk goed te kunnen doen, is het belangrijk dat je zelfstandig kunt werken en je werk kunt afstemmen met je collega's en je leidinggevende.

In het eerste leerjaar ben je volledig op school. In het tweede leerjaar ga je in de vijfde en zesde periode stage lopen.
In totaal volg je in het tweede leerjaar twintig weken beroepspraktijkvorming, vier dagen per week.
In het derde en vierde blok ben je weer volledig op school om je opleiding af te ronden.
In het derde leerjaar loop je het laatste blok stage (beroepspraktijkvorming). In totaal twintig weken, vijf dagen per week.

Tijdens deze opleiding krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. En je volgt één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De juiste keuzedelen volgen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan. Of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als Applicatie- en mediaontwikkelaar ontwikkel je applicaties en programma's op de computer. Denk daarbij aan toepassingsprogrammatuur, netwerkprogrammatuur, webbased applicaties, games, andere entertainmentsoftware en interactieve informatiedragers, zoals dvd's. Daarbij werk je samen met ontwerpers, netwerkbeheerders en communicatie­specialisten. Als de applicatie klaar is, ga je deze testen en invoeren.

Applicaties maak je altijd met een doel. Je luistert daarom goed naar de mensen die ermee moeten werken. Ook werk je bijna nooit alleen aan een applicatie, maar in een team van mensen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen vakgebied. Samen zorg je ervoor dat de applicatie goed werkt, er goed uitziet en begrijpelijk is voor de gebruiker.

Wanneer je aan de slag gaat als Applicatie- en mediaontwikkelaar, werk je in de brede ICT-sector, maar ook in de creatieve sector. Je werkt bij een ICT-dienstverlener, een bedrijf in de mediabranche of bij de ICT-afdeling van een ander bedrijf.

Verschil tussen BOL en BBL

Verschil tussen BOL en BBL

Je kunt kiezen tussen de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij beide leerwegen volg je een deel van de opleiding in de praktijk. We noemen dit deel de beroepspraktijkvorming. Beide leerwegen leiden op voor hetzelfde diploma. Het verschil tussen beide leerwegen is de tijd die je doorbrengt op school of bij je leerwerkbedrijf.

Doe je een bol opleiding dan volg je lessen op school en doe je praktijkervaring op in stages. Minimaal 20% van de studieduur bestaat uit stage. De periodes waarin je praktijkervaring opdoet kunnen per opleiding verschillen. Ook de duur van je stage verschilt per opleiding.

Wie kiest voor een bbl opleiding gaat direct aan de slag bij een leerwerkbedrijf. Je werkt 3 of 4 dagen per week en je komt één of twee dagen per week naar school. Bij je leerwerkbedrijf breng je de theorie in de praktijk met behulp van je praktijkopdrachten. Als je je inschrijft voor een bbl opleiding, dan heb je een leerwerkplek nodig vanaf de start van je opleiding. Erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Je kunt ons natuurlijk altijd om advies vragen.

Bij sommige opleidingen is het mogelijk de bol opleiding in deeltijd te volgen. Bij deze variant krijg je gemiddeld twee dagen in de week les op school en je loopt ook regelmatig stage.

Let op: Het kan zijn dat je al relevante werkervaring hebt, de zogenaamde ‘eerder verworven competenties’ (EVC). Dan kun je misschien je opleiding verkort volgen. Neem daarvoor contact op met de contactpersoon die bij deze opleiding vermeld staat.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

  • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt je vmbo-diploma
  • theoretische leerweg: je hebt je mavo- of vmbo-diploma
  • gemengde leerweg: je hebt je mavo-vbo- of vmbo-diploma
  • je bent over naar 4 havo of 4 vwo
  • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De hoogte van de opleidingskosten hangt af van je leeftijd.

Ben je op 1 augustus jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder dan betaal je wel lesgeld. Het lesgeld voor het schooljaar 2016/2017 bedraagt € 1.137,-

De bovenstaande kosten zijn exclusief boekengeld en leermiddelen.

De peildatum voor de bovenstaande kosten is 1 juni 2016. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het les- en cursusgeld bij.

Voor meer informatie over studiefinanciering en collegegeldkrediet kun je terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Heb jij een opleiding gevonden die bij jou past? Meld je dan digitaal aan via de button aanmelden op deze pagina. Na je aanmelding krijg je een ontvangstbevestiging en een uitnodiging voor het intakegesprek. Tijdens het gesprek nemen we de opleidingsmogelijkheden met je door.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor informatie over erkende leerbedrijven kun je kijken op stagemarkt.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Je kunt na je opleiding direct aan de slag. Of je kiest voor een hbo-studie, zoals Informatica, Technische Informatica, Mediatechnologie en Bestuurlijke Informatica.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding in de wereld van IT & Online?

Kijk dan ook eens naar de niveau 4 opleidingen ICT-beheerder of Netwerk- en mediabeheerder.

Aanmelden

CREBO
25187
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
  • september 2018