Medewerker productietechniek

Medewerker productietechniek

Buigen, boren, lassen. Van een pennenbak tot een vrachtschip. Wat je met je ogen ziet, kun je met je handen maken. Als medewerker productietechniek ben jij de onmisbare schakel. En help je mee met het maken van constructies van staal en aluminium.

In het kort

Wil jij mooie dingen maken met metaal?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locaties
Je bent creatief en je denkt in oplossingen. Je hebt twee rechterhanden. En ruimtelijk inzicht. Een klus die liever gisteren af was dan morgen? Laat dat maar aan jou over. Jij werkt netjes en snel. En je houdt je focus. Ook als je keer op keer dezelfde handeling moet doen. Elke klus in metaal is anders. Jij bent een alleskunner met een hart voor metaal. En je vindt het tof om elke keer weer wat nieuws te leren. Samen met je collega’s of zelfstandig.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je ontdekt wat er allemaal komt kijken bij productietechniek. Je leert over de verschillende metalen, zoals staal en aluminium. En je leert over de verschillende technieken: van lassen tot constructiewerk. Je weet straks wat er komt kijken bij het maken van een barbecue tot laswerk aan een tank.

Tijdens het vak lassen, leer je hoe je een tekening leest. En je leert natuurlijk hoe je moet lassen: van snoeren tot stukken staal. Van een kaarsenstandaard tot een machine in de fabriek. In het eerste jaar leer je de basisvaardigheden. Steeds een stapje uitdagender.

Met de vakken van constructiewerk leer je tekeningen lezen, plaatjes aftekenen, centreren, vijlen, boren, tappen, licht verspaanwerk. Je leert werken aan een constructie – zoals beugels zetten, werken met binnenwerkse en buitenwerkse maten en verstekzagen. Van een tilkist tot meewerken aan een boot of sloep. Jij weet straks van alles wat.

Tijdens de opleiding volg je twee keuzedelen. Die keuzedelen helpen je bij het vinden van een baan of om door te groeien in je werk. Je kunt ook doorstromen naar een andere mbo-opleiding, zoals Allround medewerker productietechniek niveau 3.

Dit ga je doen

  • Lassen, boren en beugels maken
  • Snoeren trekken
  • Tekeningen lezen en begrijpen

Dit niet (zo vaak)

  • Onderwaterlassen
  • Zelf ontwerpen
  • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. En je krijgt ook nog een stuk theorie.

Rekenen
Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
Tekening lezen
Vakleer constructiewerk
Laspraktijk
4
dagen per week werken
1
lesdag per week
4
uur zelfstudie

Jouw leerwerkplek

Je gaat direct aan de slag bij het leerbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerbedrijf. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl. 

Kies jouw leslocatie

Rotterdam of Middelharnis

RDM-kade 59, Rotterdam
RDM Rotterdam is een innovatieve hotspot waar leren en werken samenkomen. Op het terrein van de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij hebben bedrijven en onderwijs hun plek gevonden. In het Innovation Dock verzorgen wij opleidingen in een prachtige omgeving. 

Beroepscampus, Langeweg 111, Sommelsdijk (Middelharnis)
De Beroepscampus op de Langeweg is de locatie op Goeree-Overflakkee. Stap er binnen en ontmoet verschillende studenten van andere opleidingen. Een gezellige boel. En superhandig. Want zo kan je van elkaar leren en misschien zelfs samenwerken.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Jij gaat straks aan de slag als medewerker productietechniek. Jij helpt mee aan projecten: van lassen tot constructiewerk.

Ook zo’n dag als vandaag begint natuurlijk met een bakje koffie met je collega’s. Jullie bespreken wat er vandaag moet gebeuren. Daarna ga je aan de slag op de werkplek. Bijvoorbeeld in een werkplaats of misschien werk je wel op een schip. Je stelt het laswerk samen met je collega’s van constructie en pijpfitters. Je bereidt het werk voor. Je slijpt, bereidt lasnaden voor en je helpt ook met het nabewerken en borstelen als de constructie klaar is.

Aan het einde van je dag ruim je de werkplek op. Laat je de boel netjes achter. En leg je de spullen klaar voor de volgende dag. 

Deze skills heb je nodig

  • Je bent handig en gemotiveerd
  • Je bent stressbestendig
  • Je hebt ruimtelijk inzicht

Deze niet (altijd)

  • Je bent sociaal
  • Je werkt op een rustig tempo
  • Je kunt strak plannen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat zijn de toelatingseisen?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over de opleiding medewerker productietechniek, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar.

Veelgestelde vragen

Fadi Koria

Fadi Koria

Onderwijsleider Elektrotechniek

Bij ons heb je altijd een warm welkom. Voor al je vragen kun je mij een bericht sturen op Whatsapp of mail.