Middenkaderfunctionaris Infra

 • Duur4 jaar
 • Niveau4
 • CREBO25105
 • LeerwegSchool & stage (BOL)

Middenkaderfunctionaris Infra

 • Duur4 jaar
 • Niveau4
 • CREBO25105
 • LeerwegSchool & stage (BOL)
Je kunt je niet (meer) aanmelden

Denk je aan infra, dan denk je aan grond-, weg- en waterbouw. Jij wordt enthousiast van infraprojecten zoals een nieuwe rotonde, een mooie brug of een enorm waterbouwproject zoals de palmeilanden in Dubai. Als Middenkaderfuctionaris Infra ben jij enthousiast om met een team zo’n infraproject te realiseren.

In het kort

Ben jij een echt infratechneut?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Plannen, gestructureerd werken en samenwerken zijn belangrijke vaardigheden om een infraproject te realiseren. Je wilt immers dat ook een vrachtwagen over de door jouw ontworpen rotonde kan of dat de door jou aangestuurde nieuwe haven op tijd in gebruik kan worden genomen. Je wilt immers met je hele team waarmee je hebt samengewerkt successen vieren! Ook leer je hoe het is om leiding te geven. Al deze skills krijg je aangeleerd en dat heet binnen de opleiding ‘projectmanagement’. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding werk je aan drie projecten: een grondproject (bijvoorbeeld een jachthaven), een wegenbouwproject (bijvoorbeeld een rotonde) en een waterbouwproject (bijvoorbeeld een brug). De theorielessen die je krijgt, helpen je aan de juiste informatie over het project. Ook werk je aan verschillende praktijkopdrachten, zoals het inmeten van een terrein bij de theorieles ‘landmeten’. Je doet dit met landmeetapparatuur zoals een totalstation of met gps.

Er zijn tijdens de gehele opleiding verschillende excursies die aansluiten bij het project, de theorieles of het keuzedeel waarmee je bezig bent. Bij keuzedeel ‘innovaties in de asfaltwegenbouw’ kan je een asfaltcentrale bezoeken, waar je ziet hoe asfalt zo duurzaam mogelijk wordt geproduceerd.

Je kunt kiezen uit verschillende keuzedelen - waarvan een aantal verplicht is - zoals:

 • innovaties in de asfaltwegenbouw: in dit keuzedeel ga je onderzoek doen naar asfaltinnovaties om de duurzaamheid te vergroten;
 • integraal waterbeheer: in dit keuzedeel ga je kijken naar building with nature in de civiele techniek om de waterveiligheid te vergroten;
 • 3D modellering in de infra: in dit keuzedeel ga je 3D tekenen en maak je kennis met volumeberekeningen en machinemodellen;
 • voorbereiding wiskunde voor hbo: in dit keuzedeel ga je extra wiskunde volgen en je oriënteren op het hbo;
 •  maatvoeringstechnieken: in dit keuzedeel krijg je extra landmeten om als toekomstige uitvoerder ook de maatvoering van een project te kunnen verzorgen.

Deze opleiding in een mbo plus opleiding (mbo+). Dat betekent dat het een niveau 4 opleiding is die niet 3 maar 4 jaar duurt. Dat is noodzakelijk, omdat je wordt opgeleid tot leidinggevende bij een infraproject. Ook ontwikkel je competenties die je de mogelijkheid geven om door te stromen naar het hbo. Ook met een havodiploma biedt deze opleiding veel uitdaging.

Dit ga je doen

 • Computer tekenen
 • Werkoverleg houden 
 • Samenwerken
 • Met buurtbewoners praten

Dit niet (zo vaak)

 • Straatjes leggen 
 • Proefjes doen
 • In je eentje werken
 • Met de graafmachine werken

Vakken tijdens je opleiding

Je moet als Middenkaderfuctionaris Infra later heel wat kunnen. Daarbij helpen we je door de theorielessen zo goed mogelijk te laten aansluiten op de projecten. Zo kun jij al die vaardigheden oefenen en zo je competenties ontwikkelen.

Project
Infra
Landmeten
Loopbaan & Burgerschap
Wiskunde
Nederlands
Engels
Rekenen
5dagen school
2 uur per week zelfstudie
10weken stage in 2e jaar

Stage lopen

Tijdens de opleiding leer je vaardigheden om een infraproject te ontwerpen of uit te voeren. Daarvoor dien jij te beschikken over verschillende competenties, zoals infratechnisch inzicht. Die ontwikkel je door vaardigheden te oefenen. Dat doe je op school, maar ook op de stage.

In het eerste jaar van de opleiding loop je geen stage. Tijdens dit jaar leren we je veel over wat de infra inhoudt. Je oefent alle vaardigheden voor de eerste keer. Dit maakt je zelfverzekerd om in het tweede jaar 10 weken op stage te gaan. Vervolgens ben je afwisselend 10 weken op school en 10 weken op stage. Dit is zo in het tweede en derde leerjaar. Het vierde leerjaar bestaat geheel uit twee afstudeerstages en kom je 1 dag in de week naar school. De structuur van de opleiding is dus lekker afwisselend.

Tijdens de opleiding loop je dus vier stages en twee afstudeerstages. Elke stage heeft zijn eigen thema. De eerste stage is in de wegenbouw buiten. De tweede stage is in de wegenbouw binnen. De derde stage is in de context van je gekozen keuzedeel: ‘integraal waterbeheer’ of ‘3D modelleren in de infra’. De afstudeerstages zijn één keer binnen (ontwerpen) en één keer buiten (uitvoering).

De opleiding heeft een uitgebreid netwerk van stagebedrijven. Bij veel stagebedrijven werken oud-studenten van de opleiding. Tijdens het vak Loopbaan word je begeleid naar een stageplaats bij een erkend infrabedrijf. In principe regel je de stage zelf onder begeleiding van de stagedocent. 

Bij elke stage is er een verbinding met wat je op school hebt geleerd. Zo oefen je bijvoorbeeld op school om een tekening te maken en doe je dat op je stagebedrijf nog een keer. Daardoor krijg je vaardigheid en ontwikkel jij je competenties.

Check dit verhaal

Ik kies voor Infra!

Dit is jouw leslocatie

Zuid-Holland Infra Park (ZIP)

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Parallelweg 403 in Schiedam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus, tram en metro. 

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Helm op en gaan met die afwisselende baan. Als Middenkaderfunctionaris Infra ga je bijvoorbeeld aan de slag bij een aannemersbedrijf of bij een spoorbouwbedrijf. Kijk maar om je heen, er wordt altijd wel ergens aan de weg getimmerd. Dus er is veel vraag naar jou.

Met deze opleiding heb je veel loopbaanmogelijkheden. Je kunt na deze opleiding binnen of buiten aan de slag. Je kunt gaan computertekenen of een team aansturen. Je kunt aan de slag bij allerlei bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw. Ook werken in het buitenland behoort tot de mogelijkheden. Je wordt projectingenieur, uitvoerder of werkvoorbereider. Wil je doorstuderen aan het hbo dan kan dat bij vervolgopleidingen als integraal bouwmanagement (niveau 5) of civiele techniek en technisch bedrijfskunde (niveau 6). 

Deze skills heb je nodig

 • Je bent een teamplayer 
 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je durft mensen op straat aan te spreken

Deze niet (altijd)

 • Je weet alles van vergunningen 
 • Je werkt graag alleen 
 • Je werkt liever niet mer een pc

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Ryan Limon

Ryan Limon

Onderwijsteamleider Civiele techniek/ infra

Wie weet kom je wel bij mij in de klas, ik ben sowieso op de locatie aanwezig, mocht je me nodig hebben, dan kan je bij mij binnenlopen.