Middenkaderfunctionaris Infra

 • Duur4 jaar
 • Niveau4
 • CREBO25105
 • LeerwegSchool & stage (BOL)

Middenkaderfunctionaris Infra

 • Duur4 jaar
 • Niveau4
 • CREBO25105
 • LeerwegSchool & stage (BOL)

Zonder wegen kunnen vrachtwagens niet rijden. En als je geen onderhoud pleegt aan een spoorweg, liggen de treinen straks plat. Maar gelukkig ben jij er. Als Middenkaderfunctionaris Infra zorg je ervoor dat iedereen gebruik kan blijven maken van bruggen, tunnels en wegen.

In het kort

Ben jij een echte bruggenbouwer?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Zit je graag tot aan je knieën in de modder of teken je liever ideeën uit je hoofd op papier? Werk je graag samen? En word je blij van de geur van nieuw asfalt en het gebulder van bulldozers? Met de opleiding Middenkaderfunctionaris Infra ben je betrokken bij elke stap in het bouwproces: van de eerste schetstekening tot het aandraaien van de schroeven. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding werk je aan drie projecten: een grondproject (bijvoorbeeld een jachthaven), een wegenbouwproject (bijvoorbeeld een rotonde) en een waterbouwproject (bijvoorbeeld een brug). De theorielessen die je krijgt, helpen je aan de juiste informatie over het project. Ook werk je aan verschillende praktijkopdrachten, zoals het inmeten van een terrein bij de theorieles ‘landmeten’. Je doet dit met landmeetapparatuur zoals een totalstation of met gps.

Er zijn tijdens de gehele opleiding verschillende excursies die aansluiten bij het project, de theorieles of het keuzedeel waarmee je bezig bent. Bij keuzedeel ‘innovaties in de asfaltwegenbouw’ kan je een asfaltcentrale bezoeken, waar je ziet hoe asfalt zo duurzaam mogelijk wordt geproduceerd.

Je kunt kiezen uit verschillende keuzedelen - waarvan een aantal verplicht is - zoals:

 • integraal waterbeheer: in dit keuzedeel ga je kijken naar building with nature in de civiele techniek om de waterveiligheid te vergroten
 • 3D modellering in de infra: in dit keuzedeel ga je 3D tekenen en maak je kennis met volumeberekeningen en machinemodellen

Dit ga je doen

 • Tekening met gemaakte afspraken maken
 • Hoeveelheid materiaal berekenen
 • Verkeer omleiden
 • Met buurtbewoners praten

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Zelf bouwen
 • In je eentje werken
 • Met de graafmachine werken

Vakken tijdens je opleiding

Je moet als Middenkaderfunctionaris Infra duidelijk kunnen uitleggen wat je aan het doen bent. Zowel aan de opdrachtgever als aan voorbijgangers. Vaak in het Nederlands en soms in het Engels. Ook is het handig als je al goed kan rekenen. Misschien moet je talenknobbel nog groeien en duik je liever in cijfers. Of andersom. Dat is helemaal oké. Onze docenten zijn er om je op weg te helpen.

Wiskunde
Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Landmeten
Project
Infra
5dagen school
2 uur per week zelfstudie
10weken stage in 2e jaar

Stage lopen

Tijdens de opleiding loop je vier stages en twee afstudeerstages. Elke stage heeft zijn eigen thema. De eerste stage is in de wegenbouw buiten. De tweede stage is in de wegenbouw binnen. De derde stage is in de context van je gekozen keuzedeel: ‘integraal waterbeheer’ of ‘3D modelleren in de infra’. De afstudeerstages zijn één keer binnen (ontwerpen) en één keer buiten (uitvoering).

De opleiding heeft een uitgebreid netwerk van stagebedrijven. Bij veel stagebedrijven werken oud-studenten van de opleiding. Tijdens het vak Loopbaan word je begeleid naar een stageplaats bij een erkend infrabedrijf. In principe regel je de stage zelf onder begeleiding van de stagedocent. 

Check dit verhaal

''Ik kies voor een vak met baanzekerheid.''

Dit is jouw leslocatie

Zuid-Holland Infra Park (ZIP)

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Parallelweg 403 in Schiedam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus, tram en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Helm op en gaan met die afwisselende baan. Als Middenkaderfunctionaris Infra ga je bijvoorbeeld aan de slag bij een aannemersbedrijf of bij een spoorbouwbedrijf. Kijk maar om je heen, er wordt altijd wel ergens aan de weg getimmerd. Dus er is veel vraag naar jou.

Ben je vaak vroeg wakker? Anders wen je daar wel aan. Je werkdag begint namelijk om 07.00 uur op kantoor. Met een bakje koffie bekijk je wat er op de planning staat voor die dag. Je praat met tekenaars en werkvoorbereiders. Je legt de laatste hand aan een technische tekening en berekent de kosten van het bouwen. 

Daarna ga je op pad met een collega naar een projectlocatie waar onderhoud wordt gepleegd aan een brug. Met de geur van lasrook en het getik van een drilboor. Je leidt het verkeer om en zorgt dat de bouwers kunnen doorwerken. Soms bezoek je elke dag van de week een andere projectlocatie. Zo kom je nog eens ergens.

Deze skills heb je nodig

 • Je hebt oog voor detail
 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je durft mensen op straat aan te spreken

Deze niet (altijd)

 • Je kunt vergunningen keuren
 • Je geeft leiding
 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Ryan Limon

Ryan Limon

Docent Infra

Ik werk bij Techniek College Rotterdam. Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas.