Middenkaderfunctionaris Infra

  • Duur
    4 jaar
  • Niveau
    4
  • CREBO
    25871
  • Leerweg
    School & stage (BOL)

Middenkaderfunctionaris Infra

  • Duur
    4 jaar
  • Niveau
    4
  • CREBO
    25871
  • Leerweg
    School & stage (BOL)

De bouw van een nieuwe rotonde, een mooie brug of een waterbouwproject zoals de palmeilanden in Dubai. Klinkt tof? Dan schuilt in jou een Middenkaderfunctionaris infra.

In het kort

Ben jij een echte infratechneut?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Plannen, gestructureerd werken en samenwerken zijn onmisbaar in jouw vak. Je wilt dat de vrachtwagen over de door jouw ontworpen rotonde kan rijden. En die nieuwe haven moet op tijd klaar zijn voor gebruik. Je werkt graag samen. Ook leer je hoe het is om collega's aan te sturen en de planning te bewaken. Woon je toevallig ook nog op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Middenkaderfunctionaris infra werk je aan drie projecten: een grondproject (bijvoorbeeld een jachthaven), een wegenbouwproject (bijvoorbeeld een rotonde) en een waterbouwproject (bijvoorbeeld een brug). Je krijgt theorie op school. Ook werk je aan verschillende praktijkopdrachten, zoals het inmeten van een terrein. Je doet dit met landmeetapparatuur zoals een totalstation of met gps.

Je krijgt verschillende excursies. Zo ga je bij keuzedeel ‘innovaties in de asfaltwegenbouw’ een asfaltcentrale bezoeken, waar je ziet hoe asfalt zo duurzaam mogelijk wordt geproduceerd. Je kunt kiezen uit verschillende keuzedelen zoals:

  • integraal waterbeheer: 'building with nature' in de civiele techniek voor meer waterveiligheid;
  • 3D modellering in de infra: 3D tekenen en je maakt kennis met volumeberekeningen en machinemodellen;
  • voorbereiding wiskunde voor hbo: extra wiskunde en je oriënteert je op het hbo;
  • maatvoeringstechnieken: extra landmeten om als toekomstige uitvoerder ook de maatvoering van een project te kunnen verzorgen.

Deze opleiding in een mbo-plus-opleiding (mbo+). Dat betekent dat het een niveau 4 opleiding is die 4 jaar duurt. Is dat nodig? Ja, want je wordt straks opgeleid tot leidinggevende bij een infraproject. Ook met een havodiploma is de opleiding Middenkaderfunctionaris infra uitdagend. 

Dit ga je doen

  • Computer tekenen
  • Werkoverleg houden 
  • Samenwerken

Dit niet (zo vaak)

  • Straatjes leggen 
  • In je eentje werken
  • Met de graafmachine werken

Vakken tijdens je opleiding

Je moet als Middenkaderfuctionaris Infra later heel wat kunnen. Daarbij helpen we je door de theorielessen zo goed mogelijk te laten aansluiten op de projecten. Zo kun jij al die vaardigheden oefenen en zo je competenties ontwikkelen.

Project
Infra
Landmeten
Loopbaan & Burgerschap
Wiskunde
Nederlands
Engels
Innovaties in de asfaltwegenbouw
Waterbouwtechniek
5
dagen school of stage
2
uur per week zelfstudie
70
weken stage tijdens de opleiding

Stage lopen

Je gaat tijdens je opleiding 4 keer op stage. Elke stage heeft een eigen thema. In het tweede en derde jaar loop je 10 weken stage met als thema's wegenbouw binnen en wegenbouw buiten. De derde stage is in lijn met het door jou gekozen keuzedelen. In het vierde jaar loop je 2 afstudeerstages: één keer binnen (ontwerpen) en één keer buiten (uitvoering).

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl. Bij elke stage doe je alles wat je op school hebt geleerd. Zo oefen je bijvoorbeeld op school om een tekening te maken en doe je dat op je stagebedrijf nog een keer. Daardoor krijg je vaardigheid en ontwikkel jij je competenties.

Check dit verhaal

Ik kies voor Infra!

Dit is jouw leslocatie

Zuid-Holland Infra Park (ZIP)

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Parallelweg 403 in Schiedam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus, tram en metro. 

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Helm op en gaan met die afwisselende baan. Als Middenkaderfunctionaris Infra ga je bijvoorbeeld aan de slag bij een aannemersbedrijf of bij de overheid. Kijk maar om je heen, er wordt altijd wel ergens aan de weg getimmerd. Dus er is veel vraag naar jou.

Met deze opleiding heb je veel loopbaanmogelijkheden. Je kunt na deze opleiding binnen of buiten aan de slag. Je kunt gaan computertekenen of een team aansturen. Je kunt aan de slag bij allerlei bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw. En wat dacht je van werken in het buitenland? Je wordt projectingenieur, uitvoerder of werkvoorbereider.

Wil je doorstuderen aan het hbo? Dat kan bij een vervolgopleidingen als integraal bouwmanagement (niveau 5) of civiele techniek en technisch bedrijfskunde (niveau 6). 

Deze skills heb je nodig

  • Je bent een teamplayer 
  • Je kunt goed plannen en organiseren
  • Je durft mensen op het project aan te spreken

Deze niet (altijd)

  • Je weet alles van vergunningen 
  • Je werkt graag alleen 
  • Je werkt liever niet met een pc

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Ryan Limon

Ryan Limon

Onderwijsteamleider Civiele techniek en infra

Samen met het team van docenten leiden we onze studenten op tot technische experts met kennis over de openbare buitenruimte.