Software developer

Software developer

Je kunt je niet (meer) aanmelden

Softwareprogramma's, websites of mobiele apps. Tijdens deze software developer opleiding mag jij deze zelf ontwerpen, ontwikkelen en bouwen. Natuurlijk in samenwerking met je ontwikkelteam. Jij vertaalt de wensen van klanten of gebruikers in technische oplossingen. En door deze goed te testen weet je zeker dat het werkt. 

In het kort

Wil jij apps of websites ontwerpen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locaties
Jij bedenkt, ontwerpt én bouwt computerprogramma’s en/of websites. Je kunt zelfstandig werken. Maar je vindt het ook leuk om samen te werken met developers en designers. Ook ben je een echte doorzetter en oplossingsgericht. Na deze opleiding laat jij wensen tot leven komen met technologie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Als eerst doe je kennis op over front-end development en leer je de basis van de programeer talen HTML/CSS en Javascript. Daarna verdiep je meer in de back-end en leer je PHP en eventueel ook Python. Je maakt daarbij een connectie met een database en bewerkt de gegevens met behulp van de taal SQL.

Leer werken op basis van verschillende projecten. Binnen een project werk je samen. Natuurlijk moet je ook wel eens zelfstandig kunnen werken. Verder volg je tijdens de opleiding drie of vier keuzedelen. Bijvoorbeeld programmeren van microcontrollers, Front end development, persoonlijk profileren, internationalisering en blockchain. Jij kiest welk keuzedeel je wilt.

Dit ga je doen

 • Applicaties bouwen
 • Programmeren in verschillende talen
 • Werken in een scrumteam
 • Databases ontwikkelen

Dit niet (zo vaak)

 • Leren over hardware
 • Computers in elkaar zetten
 • Netwerkbeheer

Deze vakken krijg je

Ontwerpen
Programmeren
Projecten
Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
24
uur werken per week
1
dag per week naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Onze opleiding duurt standaard vier jaar, maar afhankelijk van jouw voortgang kan het eventueel versneld worden naar bijvoorbeeld drie jaar. In sommige gevallen kan dit zelfs nog korter.

De bol-variant bestaat uit vijf lesdagen met uitzondering als je op stage bent. Stage dien je te lopen bij een erkend leerbedrijf. Deze bedrijven vind je via www.stagemarkt.nl. De bbl-variant bestaat uit minimaal 2 dagen werken in het bedrijf en 1 dag lessen op school. Het kan voor komen dat je in het bedrijf en/of buiten schooltijd opdrachten moet uitvoeren voor de opleiding. Als je direct instroomt in de bbl-variant is het wenselijk dat je al voorzien bent van een bedrijf waar je de taken van een software developer kan uitvoeren. Dit bedrijf moet voorzien zijn van de juiste erkenning. Ook deze bedrijven zijn vindbaar via www.stagemarkt.nl.

Wat als je de bbl-variant wilt volgen, maar nog geen erkend leerbedrijf hebt gevonden? Je kunt dan in augustus starten met de opleiding. Je krijgt tot 1 december de tijd om een leerwerkbedrijf te vinden. Heb je op 1 december nog niks gevonden? Dan kun je doorstromen naar de bol-opleiding.

We werken in de bol-variant met projecten die centraal staan per lesperiode. Naast Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap krijg je ICT-vakken waarin kennisoverdracht plaats vindt. Deze kennis kan je vervolgens toepassen in het project.

Wat voor type studenten zijn bij ons welkom?

 • Niet alleen jongens of heren zijn welkom op de opleiding. Ook meiden/vrouwen zijn welkom!
 • Het leeftijdsverschil kan wisselend zijn in de klas. We hebben studenten van rond de zestien tot dertig jaar oud.
 • Studenten zonder of met voorkennis.

Dit is jouw leslocatie

Rotterdam-Alexander

Prins Alexanderlaan 55, Rotterdam 
Deze locatie is groot, mooi en makkelijk te bereiken. Het pand ligt naast trein- en metrostation Rotterdam-Alexander. Je vindt hier praktijklokalen met alles erop en eraan. Ook is er een grote kantine aanwezig voor een lekkere lunch.

Bekijk alle locaties

Check dit verhaal

''ICT is niet alleen voor mannen!'' Docent Kelvin van der Graag en student Loubna Fares vertellen je graag meer over de opleiding Software Developer aan Techniek College Rotterdam.

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Als Software Developer ontwerp en bouw je applicaties en websites. Jij bedenkt, ontwerpt en bouwt het samen met designers en developers. Soms werk je zelfstandig, maar vaak samen met collega’s in een team van ontwikkelaars. En op zo’n dag als vandaag kan het maar zo zijn dat je een presentatie geeft van de nieuwe features. Om aan de klant uit te leggen wat je bedacht, ontworpen en gebouwd hebt.    

Het gaat niet alleen om nieuwe software. Je zorgt er ook voor dat bestaande applicaties blijven werken. 

Je kunt na je opleiding direct aan de slag. Je kunt er ook voor kiezen om door te leren bij de hbo-opleiding Technische informatica of Media technologie 

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt lange tijd achter een laptop werken
 • Samenwerken kan je met iedereen
 • Je bent oplossingsgericht en hebt een actieve studiehouding

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed reflecteren
 • Je kunt goed presenteren

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Tip: je kan deze opleiding in 3 jaar afronden. Vraag ernaar tijdens de intake. 

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail de contactpersoon van de locatie. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar.

Veelgestelde vragen

Anjo Eijeriks

Anjo Eijeriks

Coördinator software development

Ik help je software te ontwerpen waar je trots op bent.