Doorlopende leerroute: Constructiewerker

Speciaal traject voor vmbo en mbo

Wil jouw leerling uit vmbo-2 in de metaalsector werken? Machines, barbecues, stalen kasten, hijskranen, constructies voor gebouwen. Allemaal voorbeelden van werkzaamheden waaraan je leerling een bijdrage kan leveren. Tijdens deze doorlopende leerroute start je leerling in vmbo-3 en rond hij of zij de opleiding Constructiewerker af op mbo-niveau 2.
In het kort

Haal je startkwalificatie op niveau 2

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Lijkt het je leerling leuk om te gaan werken bij bedrijven in de​ metaalindustrie? Denk aan grote en kleine bedrijven in de constructie, plaatwerk, pijpenbewerking en lassen. Of bij een bedrijf voor de scheepsbouw en petrochemie, offshore, maar ook de voedingsmiddelenindustrie? En wil je leerling nu al starten met een mbo-opleiding? Dan is deze doorlopende leerroute misschien interessant.

Wat leer je tijdens deze Doorlopende Leerroute?

Tijdens deze doorlopende leerroute leert je leerling de verschillende metaalbewerkingstechnieken. Ze maken en lezen tekeningen, leren hoe ze producten opbouwen uit plaatwerk en profielen. En ze gaan werken volgens de veiligheids- en kwaliteitseisen. Ze maken gebruik van de kennis en vaardigheden in het bewerken van materialen. ​

Tijdens de doorlopende leerroute volgt je leerling één of meer keuzedelen. 

Dit gaan ze doen

 • Delen van constructies monteren
 • Machines bedienen 
 • Werken met de handen

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf constructies ontwerpen
 • Tekeningen maken
 • Projecten begeleiden

Dit is de leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

Werken doet je leerling bij een leerbedrijf. De theorielessen volgen ze op de locatie RDM Rotterdam, een innovatieve hotspot waar leren en werken samenkomen. Op het terrein van de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij hebben bedrijven en onderwijs hun plek gevonden. In het Innovation Dock verzorgen wij opleidingen in een prachtige omgeving. 

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Na 2 jaar vmbo en 1 jaar mbo behaalt je leerling zijn diploma. Met deze startkwalificatie kan je leerling doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3. Of aan de slag als constructiewerker.

De constructiewerker voert hoofdzakelijk werkzaamheden uit met beperkte risico's. Je leerling werkt binnen het bedrijf en soms op locatie bij opdrachtgevers. In de uitvoering van het werk kunnen technische vakkennis en ruimtelijk inzicht niet ontbreken. Het is een must dat je leerling kwaliteitsbewust, nauwkeurig, systematisch en veilig kan leren werken.

Deze skills ontwikkelt je leerling

 • Rekenvaardig
 • Nauwkeurig
 • Technisch inzicht

Deze niet (altijd)

 • Creativiteit
 • Leidinggeven
 • Goed in puzzelen

Algemene voorwaarden

Download de algemene voorwaarden van de doorlopende leerroute (pdf). 

Download algemene voorwaarden

Meer informatie ontvangen?

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over deze doorlopende leerroute? Of wil je je leerling aanmelden? Neem contact op met Ben Weenink of Tannet Remmelts. 

Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Leerling aanmelden

Tannet Remmelts

Tannet Remmelts

Onderwijsadviseur

Onderwijsadviseur binnen Techniek College Rotterdam

Ben Weenink

Ben Weenink

Ambassadeur Sterk Techniek Onderwijs (STO)

Ambassadeur Sterk Techniek Onderwijs (STO)