Kick off Going Tiny

29 september 2017

De derde jaars leerlingen van de opleiding Human Technology zijn de komende weken aan het werk aan het real life learning project Going Tiny. Dit is een hybride leren project waarbij ze 1 middag per week helpen op de bouwlocatie in M4H waar bij de Tiny House Academy drie huisjes worden gebouwd. Op donderdagmiddag van 12:00-17:00 is telkens een groepje van 5 leerlingen actief, Nynke Schaaf is hierbij voor het grootste deel van de middag aanwezig, Jente de Vries en Jan-Willem van der Male zijn altijd aanwezig. Gedurende de overige dagen van de week werken de leerlingen aan een gebruikersonderzoek rond tiny homes en ontwerpen ze hun eigen tiny home in sketchup. De projectleiding is in handen van Ozlem Turan. In november is de eindpresentatie van het project en begin december is de feestelijke oplevering van de tiny homes in Rotterdam.

Als kick off hadden we op 1 september een hele dag in het teken staan van het real life learning project. Op locatie hebben we les gehad van jan Willem van der Made van de Tiny House Academy, Na het bouwen van zijn eigen huisje waarin hij woont met zijn vrouw hoopt hij nog meer huisjes te kunnen gaan ontwerpen en bouwen. Daarom is het belangrijk om nu zoveel mogelijk te leren van hun eigen huisje. Met de opgedane ervaring kijkt hij of de innovatie naar een hoger niveau kan brengen. Dankzij het opgebouwde netwerk in het innovation dock van de RDM zijn er genoeg kansen om dit een realiteit te maken. Er zijn in zijn Tiny Home Academy nu drie Tiny Homes in de maak: dit zijn de huisjes van Jente de Vries, Tessa en Jeroen, en het huis van Martijn. We kregen op 1 september alvast een indruk van de tinies doordat we een rondleiding hadden op de werkplaats.

Daarna bekeken en bespraken we de VPRO Tegenlicht uitzending Bouw Het Zelf. Een eigen kavel, een zelf-ontwerp of een helemaal zelf gebouwde woning. Het fenomeen 'zelfbouw' wordt steeds populairder in ons land. En het brengt een kentering teweeg in de sector: er wordt weer samengewerkt en meer met toekomstige bewoners gecommuniceerd. Bouwen 'vanuit de vraag' zorgt ervoor dat het monopolie op de smaak niet langer bij projectontwikkelaars en grootaannemers ligt. Zo krijgt elk huis weer een verhaal.

We sloten af met een workshop van de gemeente Rotterdam over zelfbouw. Nanke Hofstra en Myron Freeling gaven les over zelfbouwprojecten in Rotterdam en lieten de studenten na denken over een ontwerp op een kavel. Deze opdracht werd in groepjes gemaakt en ingeleverd en met feed back teruggegeven aan de leerlingen.

Meer info over Going Tiny

Meer artikelen