Techniek College Rotterdam, Albeda en Zadkine organiseren een hackathon

27 september 2018

90 studenten zorg (VIG/ Verpleegkunde) en techniek (Medisch Instrumentatie Techniek en Applicatiebeheer) gaan in 15 groepen in drie sessies aan de slag met 5 vraagstukken. Deze vraagstukken zijn opgehaald uit het werkveld. In totaal worden er 5 ideeën gepresenteerd waarvan 1 idee als beste uit de bus komt. Het winnende idee wordt verder uitgewerkt tijdens de lessen techniek.

Hackathon
Een hackathon is een workshopachtige activiteit waarin in kleine groepjes creatieve oplossingen voor alledaagse problemen worden bedacht én uitgewerkt. Er wordt gewerkt vanuit een Hoe kunnen we …… vraag. Het resultaat is bijvoorbeeld een prototype of een proefmodel dat aan het eind van de activiteit gepresenteerd wordt voor een jury.

Aanleiding
Techniek in de zorg is niet meer weg te denken; studenten zorg richten zich op de vragen van cliënten en het werkveld maar zijn niet in staat een technische oplossing te bedenken; studenten medische instrumentatie techniek worden opgeleid vraagstukken op te lossen maar hebben niet de contacten met zorgvragers en kennen de praktijkproblemen niet. Studenten zorg volgen het keuzedeel Zorg en Technologie en leren theoretisch alles over technologische toepassingen, hoe zijn het gesprek met cliënten aan moeten gaan, hoe zij cliënten kunnen voorlichten en wat de ethische aspecten zijn aan het gebruik van techniek in de zorg. Deze kennis kunnen zij delen met studenten medische instrumentatie techniek. De hackathon is een unieke samenwerking tussen Techniek College Rotterdam, Albeda en Zadkine en slaat een brug tussen zorg en techniek.

Sessies
De eerste sessie is op dinsdag 25 september. De studenten gaan dan aan de slag met de probleemdefiniëring. De andere sessies zijn op 4 oktober, dan gaan de studenten aan de slag met het generen van de ideeën. Op 27 november is de prijsuitreiking tijdens de Technomarkt.

Meer artikelen