Technicus mechatronica systemen

Technicus mechatronica systemen

Mechatronica is heel breed. Van liften, plaatsing- en sorteermachines, graafmachines en vuilniswagens tot lasrobots: het komt allemaal aan bod. Als Technicus mechatronica systemen werk jij met systemen en machines binnen de werelden van metaal, werktuigkunde, mechanica, elektrotechniek, hydrauliek en pneumatiek. Dat kan qua werkzaamheden van alles betekenen. Er is echter één ding zeker, je kunt alle kanten op. Wil jij ontwerpen, programmeren en bouwen?

In het kort

Ben jij een geboren technicus mechatronica?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Lekker bouwen, lekker sleutelen. Dat doe jij graag. Al sinds dat je klein bent wil jij weten hoe alles in elkaar steekt. Vooral als het om mechanica gaat. Daarom ben jij geboren om Technicus mechatronica systemen te worden. Je gaat namelijk zelfstandig bouwen. Je krijgt onderdelen aangeleverd, als een soort bouwpakket, die jij op een frame of chassis plaatst. Als jij klaar bent met het bouwpakket staat er bijvoorbeeld opeens een lift voor jouw neus. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Jij kan straks bij kleine en grote bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw aan de slag. Daarvoor moet je eerst het één en ander leren over techniek. Jij gaat onder andere metaal, elektrotechniek, hydrauliek en pneumatiek combineren. Hier krijg je theoretische lessen over die je vervolgens in de praktijk kunt toepassen.

Omdat je soms binnen het bedrijf waar je gaat werken en soms bij de klant aan de slag gaat, is het belangrijk dat je goed communiceert. Ook is het handig als je flexibel bent en plezier hebt in reizen.
Je leert werkplannen lezen, die je van jouw leidinggevende krijgt. Of die je ooit zelf aan jouw collega’s uitlegt. Het is belangrijk dat je met werktekeningen, instructies en schema’s kunt werken. Hier wordt aandacht aan besteed zodat jij alles onder knie hebt wanneer je aan de slag gaat als Technicus mechatronica systemen.

Je werkt vijf dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en volgt twee avonden in de week theorielessen op school. Je leert dus een vak én je krijgt salaris.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden. Of om door te groeien naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Mechatronische producten programmeren en bouwen         
 • Klanten helpen (op locatie)
 • Met werktekeningen, instructies en schema’s werken
 • Zelfstandig aan de slag of samenwerken             

Dit niet (zo vaak)

 • De hele dag stilzitten 
 • Altijd op dezelfde locatie werken

Vakken tijdens je opleiding

Je krijgt les in metaal-, elektro- en besturingstechniek. Je leert hoe je apparaten en onderdelen van apparaten maakt. Je leert AutoCAD-tekenen en je krijgt bedrijfskunde.

Nederlands, rekenen en Loopbaan & Burgerschap zijn standaard vakken die je bij deze opleiding volgt.

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5dagen werken
2avonden naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vijf dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Twee avonden per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

Deze locatie is groot, mooi en makkelijk te bereiken. Het pand ligt naast trein- en metrostation Rotterdam-Alexander. Je vindt hier praktijklokalen met alles erop en eraan. Al het gereedschap waar je van kunt dromen. En er zijn genoeg theorielokalen waar je goed begeleid wordt. Ook is er een grote kantine aanwezig voor een lekkere lunch.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
5.8
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
50%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Stel je voor: er wordt een mooie nieuwe woontoren midden in het centrum van Rotterdam gebouwd. Die toren heeft 20 verdiepingen. Bijna niemand in die toren heeft zin om elke dag met de trap omhoog en omlaag te gaan. Zeker niet met een volle tas boodschappen, al die flessen cola wegen heel wat. Dus wat moet er in de woontoren komen? Een perfect werkende, stevige lift, precies. Wie hebben ze daarvoor nodig? Jou natuurlijk.

Want als Technicus mechatronica systemen werk jij aan de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde machines zoals liften in wolkenkrabbers. Een lift werkt op een mechanisme bestuurd door elektronica, dat is jouw pakkie aan. Jij bouwt de lift, installeert de lift en je zorgt ervoor dat alles goed werkt. Zo kunnen alle bewoners zonder zorgen heel veel flessen cola kopen. Ze hoeven ze toch niet te sjouwen, dat doet jouw lift voor ze. Bewoners blij, bouwbedrijf van de woontoren blij, jij blij.

Maar dit beroep gaat niet alleen over liften. Er zijn allerlei bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw waar jij straks aan de slag kunt. Denk bijvoorbeeld aan mechatronica systemen als volautomatische melkmachines, sorteer- en kopieermachines en lasrobots. Ook daar hebben bedrijven jouw skills voor nodig.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent handig en werkt graag met jouw handen
 • Jouw technisch inzicht is erg goed 
 • Je hebt kennis van hydraulica en pneumatiek 
 • Je bent flexibel en klantgericht

Deze niet (altijd)

 • Je werkt graag op een vaste plek
 • Je sleutelt graag aan analoge machines

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Cees Zuithoff

Cees Zuithoff

Onderwijsteamleider

Teamleider onderwijs in de branches Maakindustrie & Onderhoud en Bouwen & Wonen (Koude- en Installatietechniek)