Procesoperator A

Procesoperator A

Zonder jou geen kop koffie in de ochtend, nieuwe sneakers of die comfortabele gamestoel. Jij werkt als Procesoperator A aan de productie van half-fabricaten voor allerlei producten. Samen met jouw collega’s zorg je ervoor dat alle machines in de fabriek goed werken.

In het kort

Jij wordt blij van soepele processen

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij krijgt energie van een veilig en efficiënt draaiend productieproces. Je weet namelijk hoe belangrijk dit is. De machines in fabrieken maken producten. Die zijn belangrijk, want zonder komt er geen eten en drinken op tafel. Als Procesoperator A werk je samen met een team aan de productie van materialen die gebruikt worden om voedingsmiddelen, kleding, auto-onderdelen en ontelbaar meer dingen te maken.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Jij ontdekt hoe half-fabrikaten worden gemaakt, hoe machines werken en hoe de processen soepel verlopen. Hoe ga je om met productieprocessen? Als een proces stil komt te liggen is dat kostbaar. Jij houdt scherp in de gaten of alles werkt. En als er een storing is, ben jij er als de eerste bij om deze te verhelpen. Ook is het jouw taak om de veiligheid en kwaliteit te bewaken. Jouw werk is afwisselend: van sleutelen aan machines tot werken op computers. 

Dit is een OVO-opleiding, speciaal voor volwassenen. Je studeert flexibel en lekker snel. Hoeveel uren en jaren jij nodig hebt, bespreek je met Techniek College Rotterdam. 

Dit ga je doen

 • Apparatuur en machines onderhouden
 • Proeven doen in het lab 
 • Binnen en buiten werken 
 • Complexe berekeningen uitwerken 
 • Schade en ongelukken voorkomen

Dit niet (zo vaak)

 • Computers en software progammeren
 • Eindproducten produceren
 • Leidinggeven
 • In je eentje werken
 • Regelmatige tijden werken

Vakken tijdens je opleiding

Je moet verstand hebben van technische processen als Industriële Processen Procesoperator A. Je krijgt praktijklessen, waar je natuurlijk helemaal blij van wordt. Je hebt al veel kennis opgedaan bij jouw werkgever en je mag bij Techniek College Rotterdam laten zien wat je allemaal weet. En nog meer leren! Op die manier verdien jij snel jouw papiertje.

Om een diploma te krijgen moet je een aantal examens halen. Je doet examen voor de vakken Nederlands, Engels en Loopbaan & Burgerschap.

Deze vakken kun je naast de praktijklessen verwachten:

Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen

Jouw leerbedrijf

Jij hebt een contract bij jouw huidige werkgever en je hebt al een goede set skills op zak. Maar je wilt meer. Dat kan! Samen met jouw werkgever en Techniek College Rotterdam bespreek je de mogelijkheden. Zij helpen je met het bepalen van jouw lesuren en studieduur.

Check dit verhaal

Harold Bitter, docent Techniek College Rotterdam, vertelt de kneepjes over de opleiding Procesoperator.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus

De praktijklessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 15. Deze locatie ligt vlak bij de Waalhaven in Rotterdam-Zuid. Vanaf Zuidplein ga je met de bus naar de leslocatie. Je kunt ook met de auto gaan, dit is zelfs handiger. Er is parkeergelegenheid voor de auto, scooter en fiets. Zijn dit voor jou geen opties, pak dan de watertaxi. Dan kun je met de benenwagen.

Deze locatie is een proeffabriek. In deze gesimuleerde bedrijfsomgeving ga je aan de slag zoals je dat in een echte fabriek doet. Je zet gebruikt frituurvet om naar biodiesel. Maar als je een OVO-opleiding volgt krijg je hier theoretische lessen, omdat je bij jouw leerbedrijf al praktisch werk doet. Ook is er een kantine voor een lekkere lunch.

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt in een fabriek gemaakt. Na jouw opleiding ga je aan de slag in de proces- of maakindustrie. Machines en apparatuur in fabrieken moeten goed draaien zodat de leukste en meest uiteenlopende producten kunnen worden geproduceerd. En de lekkerste voedingsmiddelen. Denk aan materialen voor rugtassen, slaapzakken, sneakers, fietsen, scooters, meubelen, pindakaas, koffie, snoep, brood en nog veel meer.

Als Procesoperator A ben je flexibel, dat is belangrijk. Jouw werkdagen zijn namelijk niet altijd hetzelfde en starten niet elke dag op hetzelfde tijdstip. Er zijn ochtend-, middag- en avonddiensten. Tijdens een dienst werk je samen met jouw collega’s aan het in stand houden van het productieproces. Dit doe je onder begeleiding. Samen met jouw leidinggevende en de andere teamleden zorg je ervoor dat de fabriek soepel draait.

Staat er een machine stil? Dan moet deze zo snel mogelijk weer draaien. Het kan een digitaal probleem zijn, waarvoor een computer of software nodig is. Maar het kan ook een mechanisch probleem zijn en dan moet er gesleuteld worden. Jij lost deze problemen op.

En terwijl je problemen voorkomt en oplost, zorg je er ook voor dat er geen schade is en dat er geen ongelukken gebeuren. Zo kan iedereen veilig werken en worden de juiste halffabricaten geproduceerd.

Deze skills heb je nodig

 • Je volgt instructies op
 • Je bent betrouwbaar en alert
 • Je kunt goed communiceren met collega's
 • Je hebt technisch inzicht

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je werkt alleen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij. 

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Het leukste aan mijn vak vind ik dat ik met mijn vakkennis een bijdrage lever aan de ontwikkeling van jonge mensen.

Harold Bitter

Harold Bitter

Studieloopbaanbegeleiders 1e & 2e jaars (operator ...

“De procesindustrie zorgt voor een comfortabel leven”