Procesoperator A

Procesoperator A

Zonder jou geen kopje koffie in de ochtend, geen nieuwe sneakers of comfortabele gamestoel. Als Procesoperator A werk je mee aan de productie van halffabricaten. Je maakt van aardolie kunststof. Of stalen platen van ijzer. Samen met jouw collega's zorg jij er straks voor dat alle machines in de fabriek goed werken.

In het kort

Laat jij alles op rolletjes lopen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Denk jij vaak: dat kan beter, sneller, efficiënter? Als Procesoperator A zorg jij ervoor dat de machines doen wat ze moeten doen. Geen misbaksels, storingen of haperingen, of jij lost het op. Houd je van proefjes doen? En wil je sleutelen aan machines? Dan is werken in de procestechniek iets voor jou. Bovendien is het dankzij jou dat we straks sneakers, blikjes, auto's en nog veel meer producten hebben.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je leert omgaan met productieprocessen. Van grondstof tot halffabricaat. Of van halffabricaat tot eindproduct. Je ervaart hoe machines werken in een fabriek en welke apparatuur er is. Aan jou de taak om machines in te stellen, storingen op te lossen en na te denken over hoe het proces beter kan. Ook let je op de kwaliteit en de veiligheid. 

Een fabriek ligt nooit stil. Dat betekent dat je soms met computers werkt en soms sleutelt aan machines. En vaak werk je in ploegendienst. Soms overdag, soms ’s avonds of in het weekend. Samen met je collega’s zijn jullie een goed geoliede machine.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te starten. En om door te groeien naar een andere opleiding.

Dit is een OVO-opleiding, speciaal voor volwassenen. Je studeert flexibel en lekker snel. Hoeveel uren en jaren jij nodig hebt, bespreek je met ons en met je werkgever. Vraag naar de mogelijkheden. 

Dit ga je doen

 • Apparatuur en machines onderhouden
 • Processen bewaken
 • Proefjes doen

Dit niet (zo vaak)

 • Computers en software progammeren
 • Eindproducten produceren
 • Regelmatige tijden werken

Deze vakken krijg je

Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen

Jouw leerbedrijf

Jij hebt een contract bij jouw huidige werkgever en je hebt al een goede set skills op zak. Maar je wilt meer. Dat kan! Samen met jouw werkgever en Techniek College Rotterdam bespreek je de mogelijkheden. Zij helpen je met het bepalen van jouw lesuren en studieduur.

Check dit verhaal

Harold Bitter, docent Techniek College Rotterdam, vertelt de kneepjes over de opleiding Procesoperator.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

Werken doe je bij je leerwerkbedrijf. Je theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 15. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. Kom je met de auto? Ook helemaal prima. Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.

Deze locatie heeft ook een proeffabriek. In deze nagemaakte bedrijfsomgeving ga je aan de slag, zoals je dat in een echte fabriek zou doen. Je zet bijvoorbeeld gebruikt frituurvet om naar biodiesel. Ook is er een kantine voor een lekkere lunch. 

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt in een fabriek gemaakt. Na jouw opleiding ga je aan de slag in de proces- of maakindustrie. Dat kan bij een fabriek die voedingsmiddelen maakt of een fabriek die zorgt voor materialen voor rugtassen, hekken, slaapzakken, sneakers, lantaarnpalen, scooters en meubels. Kortom: je kunt overal terecht. 

Als Procesoperator A werk je vaak in ploegendienst. Er zijn ochtend-, middag- en avonddiensten. Staat er een machine stil? Dan moet deze zo snel mogelijk weer draaien. Het kan een digitaal probleem zijn, waarvoor een computer of software nodig is. Of een mechanisch probleem en dan moet er gesleuteld worden.

En terwijl je problemen voorkomt en oplost, zorg je er ook voor dat er geen schade is en dat er geen ongelukken gebeuren. Zo kan iedereen veilig werken en worden de juiste halffabricaten geproduceerd.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent een doorzetter
 • Je bent betrouwbaar en alert
 • Je hebt technisch inzicht

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je werkt alleen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij. 

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Met mijn vakkennis lever ik een bijdrage aan de ontwikkeling van jonge mensen. Dat vind ik het leukste aan mijn vak.