Procesoperator B

 • Duur
  2 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25762
 • Leerweg
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Procesoperator B

 • Duur
  2 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25762
 • Leerweg
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Olie, aardgas, water of elektriciteit. Wat er ook door de leidingen gaat, jij zorgt voor een veilig productieproces. Na deze opleiding Procesoperator B bedien jij met gemak meerdere installaties in een fabriek. Samen met je collega’s laat jij de installaties goed werken. En als er bijna iets misgaat, dan grijp jij in. 

In het kort

Wil jij werken met je hoofd en je handen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Overzicht houden, dat kun jij wel. Je bent onderzoekend en wil graag weten hoe iets werkt. Tijdens deze bbl-opleiding werk je met je hoofd en je handen. En met een team collega's. Op het moment dat jij een kraan dichtdraait in de fabriek, kan er een kilometer verderop iets ontploffen. Die verantwoordelijkheid kan jij aan. Lijkt het je gaaf om vanuit een regelkamer installaties aan te sturen? Ja? Laat die installaties dan maar draaien, want dankzij jou loopt alles op rolletjes.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Procesoperator B leer jij alles over het bedienen van installaties. Vanuit een regelkamer én vanuit de fabriek zelf. Je leert om storingen op te lossen, je verricht metingen en bedient ingewikkelde installaties. 

We besteden veel aandacht aan goed, duurzaam en veilig werken. Jij bent straks verantwoordelijk voor een veilig proces, voor het milieu en voor de kwaliteit van een product. Want maak jij 1 foutje, dan kunnen er zomaar 10.000 dode vissen drijven in de Maas. 

Een fabriek ligt nooit stil. Je werkt dus vaak in ploegendienst. Soms overdag, soms ’s avonds of in het weekend. Samen met je collega’s zijn jullie een goed geoliede machine.

Tijdens de opleiding volg je drie keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te starten. En om door te groeien naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Apparatuur en installaties bedienen
 • Technische storingen oplossen
 • Metingen uitvoeren

Dit niet (zo vaak)

 • Computers en software programmeren
 • Alleen maar sleutelen aan installaties
 • In je eentje werken

Wij maken eigenlijk bijna alles wat je nodig hebt in het dagelijkse leven

Jesse Paul, student Proces Operator

Deze vakken krijg je

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Natuurkunde
Scheikunde
Wiskunde
Procestechniek
Meet- en regeltechniek
4
dagen werken
1-2
dagdelen naar school
1-2
excursies

Jouw leerbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij jouw leerbedrijf. Tijdens deze opleiding houden we rekening met je ploegendienst. Dat betekent dat je gewoon fulltime aan het werk bent en 2 dagdelen naar school gaat. Dat kan in de ochtend of in de middag. 

Je hebt een vaste begeleider op jouw werkplek. Iemand die je op weg helpt met al jouw vragen. Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerbedrijf. Maar je kunt pas met een opleiding starten als je een leerwerkplek hebt.   

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Ontmoet Harold Bitter, onze docent bij Techniek College Rotterdam. Hij vertelt in de video over de opleiding Procesoperator.

Dit is jouw leslocatie

RDM campus, Heijplaat

Werken doe je bij je leerwerkbedrijf. Je theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 15. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Kom je met de auto? Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.

Deze locatie heeft ook een proeffabriek, een laboratorium en diverse praktijklokalen. Ook is er een kantine voor een lekkere lunch. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Jij wordt Procesoperator B en dat verdient goed. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt in een fabriek gemaakt. Na jouw opleiding ga je aan de slag in een fabriek. Dat kan bij een fabriek die voedingsmiddelen maakt of bij een fabriek die werkt met chemische stoffen of aardolie. 

Als Procesoperator B werk je vaak in ploegendienst. Er zijn ochtend-, middag- en avonddiensten. Staat er een installatie stil? Dan moet deze zo snel mogelijk weer draaien. Het kan een digitaal probleem zijn, waarvoor een computer of software nodig is. Of een mechanisch probleem en dan moet er gesleuteld worden.

Jij regelt de processen vanuit de regelkamer. Soms controleer je een ketel om te kijken of de kwaliteit van het materiaal nog steeds goed is. Een foutje kan een collega in gevaar brengen. Maar die verantwoordelijkheid neem jij op je. 

Bedrijven zijn bezig om steeds schoner en duurzamer te werken. Fabrieken en hun productieprocessen blijven belangrijk, maar bedrijven gaan straks anders om met grondstoffen en afval. Die verandering maak jij van dichtbij mee. 

Deze skills heb je nodig

 • Je bent scherp en alert
 • Je kunt goed communiceren
 • Je kunt goed plannen en organiseren

Deze niet (altijd)

 • Je geeft leiding
 • Je werkt alleen met je handen
 • Je werkt alleen maar achter de computer

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij. 

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Erik Boehlé

Erik Boehlé

Docent procestechniek

Het is mijn missie om jou te begeleiden naar een goede toekomst. Ik probeer je altijd aan het denken te zetten.