Meer over de opleiding
Als je kiest voor de opleiding Technicus engineering, dan leg je een goede basis om in het bedrijfsleven door te groeien tot ontwerper, projectleider of leidinggevende. Je kunt binnen de opleiding kiezen voor vijf richtingen, die we ook wel werkvelden noemen.
Als je kiest voor het werkveld mechatronica dan start je in de brede opleiding.
In de brede opleiding maak je in het eerste jaar kennis met de werkvelden elektrotechniek, mechatronica en werktuigbouwkunde. Aan het eind van het eerste jaar kies je het werkveld dat het beste bij je past.
Bij het werkveld elektrotechniek leer je alles over het uitwerken van ontwerpen van elektrische installaties en besturingsinstallaties, werkvoorbereiding en werkbegeleiding. Daarnaast leer je alles over microcontrollers en leer je deze elektronica programmeren.
Bij het werkveld mechatronica leer je alles over het ontwerpen en automatiseren van machines, apparaten en installaties.
Bij het werkveld werktuigbouwkunde leer je alles over het uitwerken van ontwerpen op het gebied van mechanica, materialen en constructies, werkvoorbereiding, werkbegeleiding en onderhoud. Jij leert hoe je machines apparaten en installaties bij bedrijven ontwerpt, installeert en onderhoudt.
Bij de andere vier werkvelden kun je je ook direct aanmelden voor het werkveld dat het beste bij je past zonder het brede eerste jaar te volgen.
Tijdens deze opleiding leer je alles over het uitwerken van ontwerpen, werkvoorbereiding, werkbegeleiding en onderhoud. Je bouwt stevig aan je technische basiskennis. De bol-opleiding Technicus engineering duurt gemiddeld 4 jaar. De exacte duur hangt af van je capaciteiten en studietempo. Je gaat 5 dagen per week naar school en loopt stage. Het eerste jaar volg je vooral theorie- en praktijklessen op school. Ook volg je Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Ook volg je één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De juiste keuzedelen volgen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan. Of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.
Het eerste jaar sluit je af met een oriënterende stage van 9 weken. Het derde leerjaar start je met een stage van een half jaar. Je sluit de opleiding af met een examenstage van 16 weken in het vierde leerjaar. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kun je kijken op www.stagemarkt.nl. Wanneer het lastig is om een leerbedrijf te vinden kunnen we je daar natuurlijk bij helpen.