Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Het alarm loeit. De lopende band in de fabriek draait de verkeerde kant op. Jij wordt erbij geroepen. En je lost het zo op. Dankzij jou draait de fabriek op volle toeren.

Steeds meer dingen worden elektronisch, en ik wil precies weten hoe dat werkt en waarom dat zo werkt.

Daniel, student Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen
In het kort

Ben jij een denker én een doener?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Geef jou een opdracht. En je steekt direct de handen uit de mouwen. Aan de slag. Want je bent graag in beweging. En lekker met je handen bezig. Samenwerken met je collega’s? Daar word je blij van. En je gaat ook zelf graag aan de slag met een ingewikkelde opdracht. Je hebt daarbij een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen leer hoe je industriële installaties moet bouwen, onderhouden en in bedrijf stellen. En je leert collega's begeleiden.

Maar je werkt ook zelfstandig aan opdrachten. Bijvoorbeeld voor een boorplatform of raffinaderij. 

Je leert hoe je technische tekeningen leest. En hoe je vervolgens moet starten met de bouw. Je ontdekt alles over het oplossen van storingen aan besturingskasten. En je controleert deze industriële installaties. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Bijvoorbeeld eentje die je leert een lichtplan te maken. Of een verdeelinrichting te bouwen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt.

Dit ga je doen

  • Storingen opsporen en verhelpen
  • Kabels en elektriciteitsleidingen leggen
  • Collega's begeleiden

Dit niet (zo vaak)

  • Ontwerpen van installaties
  • Calculaties maken
  • Regelmatige tijden werken

Vakken tijdens je opleiding

Theorie Elektrotechniek
Natuurkunde
NEN-normen
Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vier dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 

De theorielessen volg je overdag, op de dinsdag (van hoe laat tot hoe laat, laten we weten als je je hebt aangemeld voor de opleiding). 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

Scheepsbouwweg 15, Rotterdam-Zuid
De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 15. Deze locatie ligt vlak bij de Waalhaven in Rotterdam-Zuid. Vanaf Zuidplein ga je met de bus naar de leslocatie. Je kunt ook met de auto gaan, dit is zelfs handiger. Er is genoeg gratis parkeergelegenheid voor de auto, scooter en fiets. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Check dit verhaal

Als Eerste Monteur Elektrotechnische Industriële Installaties en Systemen verzorg je de aanleg, montage, reparatie en renovatie van grote elektrotechnische systemen in een gebouw.

Beroepen na de opleiding

Jij gaat aan de slag als Eerste monteur bij een elektrotechnisch bedrijf. Jij kunt gaan werken bij een bedrijf dat grote besturingskasten bouwt. Besturingskasten besturen alle aandrijving in bijvoorbeeld een fabriekshal, zoals de lopende band en mengmachines. Besturingskasten zijn groot en duur en worden geplaatst op vrachtschepen en booreilanden.

Maar je kunt ook gaan werken bij opdracht voor een elektriciteitscentrale of bij een klus die de verlichting in tunnels regelt. Jij zorgt ervoor dat er veilig wordt gewerkt. 

Deze skills heb je nodig

  • Je kunt goed samenwerken
  • Je bent handig en zorgvuldig
  • Je houdt je hoofd koel onder spanning

Deze niet (altijd)

  • Je beantwoordt mails van de klant
  • Je wacht rustig af
  • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Fadi Koria

Fadi Koria

Onderwijsleider Elektrotechniek

Bij ons heb je altijd een warm welkom. Voor al je vragen kun je mij een bericht sturen op Whatsapp of mail.