Gezel stukadoor

Als stukadoor bepleister je met gemak buitengevels, binnenwanden en plafonds én je brengt lijsten en ornamenten aan. Je werkt mee aan alle stukadoorsklussen en kunt ook leidinggeven aan een klein team. Met het diploma Gezel stukadoor op zak maak je veel klanten blij met een prachtig resultaat.

Meer over de opleiding

Meer over de opleiding

Tijdens deze beroepsopleiding voer je meteen al stukadoorswerk uit. Je leert precies waarop je moet letten bij het afwerken van een buitengevel, binnenmuur of plafond. Na de opleiding kun je decoratief stukadoorswerk zoals lijstwerk aanbrengen en volgens tekening werken. Als Gezel stukadoor kun je zelfstandig aan de slag én je kunt werk coördineren. Bovendien kun je uitrekenen wat alle werkzaamheden kosten.

Tijdens de opleiding Gezel Stukadoor krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. En je volgt één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De juiste keuzedelen volgen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan. Of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

Het grootste deel van de opleiding vindt plaats in de praktijk. Gemiddeld ben je iedere week vier dagen bij een bedrijf aan het werk en één dag op school.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na de opleiding is je beroep gezel stukadoor. In de deze baan is geen dag hetzelfde: je komt overal! De ene keer werk je in een nieuw kantoor of stuc je een woonkamer bij iemand thuis. De andere keer werk je in een bejaardenflat of ben je de muren in een bioscoop aan het bepleisteren. Dit doe je alleen of in een team. De meeste gezel stukadoors werken in loondienst bij een stukadoorsbedrijf. Maar je kunt ook zelfstandig ondernemer worden.

Verschil tussen BOL en BBL

Verschil tussen BOL en BBL

Je kunt kiezen tussen de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij beide leerwegen volg je een deel van de opleiding in de praktijk. We noemen dit deel de beroepspraktijkvorming. Beide leerwegen leiden op voor hetzelfde diploma. Het verschil tussen beide leerwegen is de tijd die je doorbrengt op school of bij je leerwerkbedrijf.

Doe je een bol opleiding dan volg je lessen op school en doe je praktijkervaring op in stages. Minimaal 20% van de studieduur bestaat uit stage. De periodes waarin je praktijkervaring opdoet kunnen per opleiding verschillen. Ook de duur van je stage verschilt per opleiding.

Wie kiest voor een bbl opleiding gaat direct aan de slag bij een leerwerkbedrijf. Je werkt 3 of 4 dagen per week en je komt één of twee dagen per week naar school. Bij je leerwerkbedrijf breng je de theorie in de praktijk met behulp van je praktijkopdrachten. Als je je inschrijft voor een bbl opleiding, dan heb je een leerwerkplek nodig vanaf de start van je opleiding. Erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Je kunt ons natuurlijk altijd om advies vragen.

Bij sommige opleidingen is het mogelijk de bol opleiding in deeltijd te volgen. Bij deze variant krijg je gemiddeld twee dagen in de week les op school en je loopt ook regelmatig stage.

Let op: Het kan zijn dat je al relevante werkervaring hebt, de zogenaamde ‘eerder verworven competenties’ (EVC). Dan kun je misschien je opleiding verkort volgen. Neem daarvoor contact op met de contactpersoon die bij deze opleiding vermeld staat.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt je vmbo-diploma
 • theoretische leerweg: je hebt je mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: je hebt je mavo-vbo- of vmbo-diploma
 • je bent over naar 4 havo of 4 vwo
 • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling


Doorstroomregeling vmbo mbo*:
- bij doorstroom naar dezelfde sector: geen aanvullende eisen; 
- bij doorstroom vanuit Zorg & Welzijn, Landbouw of Economie naar Techniek** is als aanvullende voorwaarde gesteld dat het vak wiskunde dan wel natuur- en scheikunde I deel heeft uitgemaakt van het examen 

*Bron: doorstroomregeling vmbo beroepsonderwijs (www.wetten.nl) 
**Let op dit geldt niet voor de ICT-opleidingen. 

Opleidingskosten

Opleidingskosten

Het cursusgeld wordt elk jaar wettelijk bepaald en is voor schooljaar 2020/2021 vastgesteld op € 250,- voor een niveau 1- en 2-opleiding en € 606,- voor een niveau 3- en 4-opleiding.

Wel cursusgeld betalen

Je moet cursusgeld betalen als je op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent en een van de volgende opleidingen gaat volgen:  

 • een deeltijdopleiding in de beroepsbegeleidende leerweg(bbl);   
 • een deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs (vavo); 
 • Nederlands als tweede taal (NT2). 

Geen cursusgeld betalen

Ben je op 1 augustus van het schooljaar nog geen 18 jaar, dan hoef je geen cursusgeld voor het betreffende studiejaar te betalen.  

 • Hierop is een uitzondering: volg je deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs, dan betaal je altijd cursusgeld, ook al ben je nog geen 18 jaar.  
 • Je bent bij de instelling die de cursus verzorgt, ook ingeschreven voor een opleiding waarvoor je al lesgeld moet betalen. 

Hoe cursusgeld betalen  

Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld.

Meer informatie
Voor meer informatie over studiefinanciering en collegegeldkrediet kun je terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Heb jij een opleiding gevonden die bij jou past? Meld je dan digitaal aan via de button aanmelden op deze pagina. Na je aanmelding ontvang je een ontvangstbevestiging en zo snel mogelijk een uitnodiging voor de intake-activiteiten. Je bent verplicht om mee te doen met de intake-activiteiten. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het juiste e-mailadres en het juiste postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten.

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van je eerste keuze. Techniek College Rotterdam doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Let op: een opleiding/cursus gaat alleen van start bij voldoende aanmeldingen.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

NOA Opleidingsbedrijf Afbouw is een door de overheid en de branchevereniging erkend leerbedrijf. Wij zijn het samenwerkingsverband van stukadoorsbedrijven in Zuid-Holland en werken nauw samen met de stukadoorsopleiding binnen Techniek College Rotterdam. Voor jou gaan wij op zoek naar een passend bedrijf in jouw regio en wij begeleiden jou gedurende je opleiding met o.a. de praktijkscholing en de beroepspraktijkvorming. Tijdens je opleiding krijg je van ons een vast contract, waardoor je zorgeloos je opleiding kan volgen en je verzekerd bent van een inkomen.

Ben je op zoek naar een leerbedrijf neem dan contact op met Bert Vingerhoets  [email protected]

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je verder leren na je opleiding? Stroom dan door naar bijvoorbeeld een Middenkaderfunctie bouw. Je kunt ook een opleiding Restauratiestukadoor volgen.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je iets anders, kijk dan ook eens naar de niveau 3 opleiding Allround timmerman, Allround tegelzetter of Gezel schilder.

 

 

Aanmelden

CREBO
25037
Niveau
3
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar
Startmoment(en)
 • doorlopend 2020-2021