Scootertechnicus

Scootertechnicus

Als scootertechnicus ben je straks werkzaam in een tweewielerbedrijf. Van klanten adviseren in de winkel, tot het oliepeil en de bandenspanning checken in de werkplaats. Jij komt overal op een werkdag!

In het kort

Is sleutelen aan scooters jouw hobby?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij houdt van scooters, brommers en alles daar tussenin. Als het maar 2 wielen heeft en je niet zelf hoeft te trappen. Lig jij in de schuur of garage ook regelmatig onder je scooter? En wil je van sleutelen je werk maken? Na deze opleiding voer jij reparaties uit, onderzoek je storingen en geef je een onderhoudsbeurt. Zo maak jij van jouw hobby je werk.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je gaat natuurlijk sleutelen aan scooters. Zoals het bijvullen van de olie of het vervangen van een remschijf. Je vervangt banden, voert reparaties uit en geeft een onderhoudsbeurt. Ook adviseer je klanten in de winkel. Hoe dat moet, leer je bij jouw leerbedrijf. Op school volg je de vakken Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen:

 • Motorblok repareren
 • Scooteruitlaat vervangen
 • Startproblemen oplossen

Dit niet (zo vaak):

 • E-scooter repareren
 • Administratie bijhouden
 • Bestellen van onderdelen

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de werkplaats leren. Op school krijg je ook nog een stuk theorie.

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen werken
1dag naar school

Jouw leerwerkplek

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Daar werk je 4 dagen. Je werkt volledig mee in het bedrijf, maar je moet ook dingen speciaal voor school doen. Je hebt een vast aanspreekpunt op je werkplek, die jou op weg helpt. Fijn, want zo weet je altijd bij wie je terecht kunt met vragen.

Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerbedrijf.

Tip: solliciteer bij een Regionaal Opleidingsbedrijf. Dat heeft voordelen én een opleiding-garantie! Op stagemarkt.nl staan alle Regionale Opleidingsbedrijven bij elkaar.

Dit is jouw leslocatie

Scheepsbouwweg 1, Rotterdam

De theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 1. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je bent er zo met de waterbus of bus 68. Leuk om te weten: als student van Techniek College Rotterdam reis je gratis met de waterbus! Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. Kom je met de auto? Ook helemaal prima. Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.  

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Jij kunt na jouw opleiding aan het werk bij een scooterspeciaalzaak of tweewielerbedrijf. Waar je ook gaat werken, jij bent hét aanspreekpunt voor alles dat met scooters te maken heeft.

Je krijgt een telefoontje van een klant. Zijn scooter rijdt niet meer. Je haalt hen op en zet de scooter in de werkplaats. Het probleem? De scooter start niet meer. Jij gaat op onderzoek uit. Is het de benzine? Is er een onderdeel kapot? Ha, je ziet het al. Aan het einde van de middag heb jij het opgelost en ook nog even de banden bijgepompt. Klant blij, jij blij. 

Deze skills heb je nodig:

 • Technisch inzicht
 • Goed kunnen luisteren
 • Oplossingen bedenken

Deze niet (altijd):

 • Talenknobbel
 • Nieuwe dingen bedenken
 • Leidinggeven

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Heb je vragen over de opleiding Scootertechnicus? Neem dan gerust contact op met de contactpersoon. Bel of mail. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Marco van Wijk

Marco van Wijk

Contactpersoon opleidingen Mobiliteit

Door het delen van mijn kennis van en passie voor voertuigen, maak ik studenten enthousiast voor het vak techniek.

Milou Hoefsloot

Milou Hoefsloot

Coördinator Mobiliteit niveau 2 opleidingen

Milou staat altijd klaar voor de studenten.